FAQ-frågor inför start

Mycket information för dig som ny student hittar du under länken: Lnu.se/nystudent.

Här har vi samlat svar på frågor som är vanliga inför studiestarten:

Var kan jag bo när jag är i Växjö?
Universitetet har tyvärr ingen möjlighet att hjälpa studenter med bostad inför utbildningsstarten. För dig som behöver boende för fysiska träffar på campus, finns det tips på websidan Upplev Växjö. 

Hur gör jag med studielån?
Studiemedel söker du hos CSNNär du registrerat dig på en kurs visar du att du är aktiv som student samt att studiemedel kan betalas ut (läs om registrering under "Programstart och registrering").

Det är en fördel om du söker studielån för ett läsår i taget eftersom CSN då inte mäter studieresultaten förrän under sommarperioden. Tänk på att studiemedlet påverkas om du samtidigt arbetar eller om du tillgodoräknar kurser.

Observera att Förskollärarprogrammet för pedagogiskt verksamma har avvikande terminstider. Terminstiderna hittar du i programrummet under "Allmän information".  Programmet ges på deltid, du läser 22,5 högskolepoäng per termin.  

Får jag stöd för min funktionsnedsättning?
Du som har någon form av funktionsnedsättning har möjlighet att få pedagogiskt stöd under dina studier. Utformningen av stöd beslutas individuellt. Mer information hittar du under länken Lnu.se/funksam/.  

Kan jag förbereda min studieteknik?
Inför dina studier kan det vara bra att fundera över din studieteknik. Kanske var det ett tag sedan du studerade senast. Universitetsbiblioteket erbjuder stöd i detta och mycket annat via självstudieguider på bibliotekets hemsida.

Vilka böcker ska jag skaffa?
Vilken litteratur som ingår i en kurs framgår av kursplanen. Kursplaner kan du söka fram under länken http://kursplan.lnu.se/search. Kursplanerna och deras litteraturlistor revideras kontinuerligt så se till att gå efter den aktuella versionen.

Hur loggar jag in på på mina sidor?
Du behöver ett studentkonto för att logga in på olika plattformar under utbildningen och för att registrera dig på dina kurser. Du får då även behörighet till Microsoft 365, vilket ger dig gratis tillgång till Word, PowerPoint och Excel.

Lnu.se/nystudent finns information om hur du aktiverar ett studentkonto och när du tidigast kan göra det.  

Varför måste jag registrera mig?
Du måste registrera dig på på varje kurs och inför varje ny termin. Det är så du visar att du är aktiv student. Du registrerar dig i Ladok veckan innan kursen startar.  Du når Ladok genom att logga in på Studentwebben.

Vad använder jag Moodle till?
Linnéuniversitetet använder Moodle som lärplattform. Inför varje kurs får du tillgång till ett kursrum för just den kursen.

I det här programrummet finns information om programmet fortlöpande under din utbildning.

Vad har jag för schema?
Varje kurs har ett eget schema och du läser flera kurser efter varandra under en termin. Oftast läser du en kurs i taget. Du kan söka efter ditt schema i TimeEdit om du söker på kursens kurskod. Var observant så att du tittar i schemat för din studieort och rätt termin. Du når även dina scheman när du loggat in på Studentwebben.

Ett schema ska finnas tillgängligt senast en månad före respektive kursstart. 

Hur lång är en termin?
Förskollärarprogrammet för pedagogiskt verksamma har förlängda terminer. Vilka terminstider som gäller finns i det här programrummet.

Hur gör jag som vill tillgodoräkna mig tidigare studier eller ytterligare arbetserfarenhet?
Om du har studier från en motsvarande utbildning kan du ha möjlighet att få det tillgodoräknat. Det kan också vara möjligt att få relevant yrkeserfarenhet tillgodoräknad. Mer information om detta finns på den här länken: Lnu.se/student/under-studierna/tillgodoraknande/.

Får jag behörighet att undervisa i förskoleklassen?
Efter avklarat program kan du ta ut en förskollärarexamen. Utifrån denna examen kan du hos Skolverket ansöka om en förskollärarlegitimation. Det framgår av legitimationen vilken behörighet man har. Se mer om legitimation på Skolverkets hemsida.

Just nu pågår reformering av grundskolan till en tioårig grundskola, läs mer på regeringens hemsida.

Senast ändrad: onsdag, 23 april 2025, 14:00