Här finner du information om VFU för blivande ämneslärare i samhällskunskap. Under hösten 2023 ligger VFU-perioden under veckorna 40-43, tar ett uppehåll under höstlovet och fortsätter vecka 45. 

På kursen 2SHÄ18 finns studenter som läser samhällskunskap som sitt första ämne. Det enda de har läst på sin lärarutbildning är drygt två terminer samhällskunskap innan de går ut på denna VFU, som är deras första. Kursmål och länk till kursplan finns längre ner på sidan. 

På kursen 2SHÄ38 finns studenter som läser samhällskunskap som sitt andra ämne. De har läst drygt tre år på lärarprogrammet innan de går ut på denna VFU. I sina studier har de först läst ett annat ämne i tre terminer samt VFU i det ämnet och tre kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan. De gör nu alltså sin andra VFU, efter drygt två terminer samhällskunskap. Kursmål och länk till kursplan finns längre ner på sidan. 


I VFU-handboken finns allmän information om VFU, som gäller alla lärarutbildningar på Linnéuniversitetet: 

Handbok för VFU inom lärarutbildningen

Som underlag för examination på VFU-kurserna i ämneslärarprogrammet används en VFU-guide. Examination sker i förhållande till kursmålen. För godkänt betyg ska målen vara uppfyllda. Kriterierna för väl godkänt betyg presenteras längst bak i VFU-guiden.

På länken nedan finns en interaktiv guide anpassad för samhällskunskapsstudenterna. I slutet av guiden finns bilagor med VFU-uppgifter för kurs 2SHÄ18 (VFU I) respektive 2SHÄ38 (VFU II). Det är helt och hållet studentens ansvar att genomföra sina VFU-uppgifter.

Använd guiden som ett stöd i planering, genomförande och utvärdering. Alla delar är kanske inte tillämpliga i alla sammanhang. Handledare och student bestämmer tillsammans hur guiden ska användas. 

VFU-guide Samhällskunskap (interaktiv) 

VFU-guide Samhällskunskap (webb-version)


Om du har frågor om VFU-upplägget i ämnet samhällskunskap, kontakta mig gärna:

Kontaktperson: Johanna Jormfeldt, johanna.jormfeldt@lnu.se, 0470-70 84 76


Kursplan 2SHÄ18 

Målen för VFU-kuren presenteras här

Efter avslutad delkurs ska den studerande under handledning kunna:

* planera och genomföra undervisning som är ändamålsenlig samt anpassad till och begriplig för eleverna;

* i undervisning anpassa val av metoder, innehåll och materiel samt andra resurser i förhållande till målen med undervisningen och aktuell elevgrupp;

* värdera i vilken utsträckning målen med undervisningen har uppnåtts;

* bemöta elever och kollegor på ett sätt som överensstämmer med de grundläggande värderingarna i skolans styrdokument;

* självständigt och tillsammans med andra reflektera över  samhällskunskapsdidaktiska frågeställningar i relation till aktuell elevgrupp;

* utifrån ämnets styrdokument planera, genomföra och utvärdera ett  sammanhängande undervisningsinnehåll i samhällskunskap.


Kursplan 2SHÄ38

Målen för VFU-kuren presenteras här

Efter avslutad delkurs ska den studerande kunna:

* planera och genomföra undervisning samt jämföra denna med tidigare  undervisningserfarenheter;

* skapa professionella relationer till kollegor i syfte att dela  undervisningserfarenheter och för att planera lärandeaktiviteter;

* tillämpa styrdokumentens grundläggande värderingar i den egna verksamheten;

* självständigt och tillsammans med andra reflektera över  samhällskunskapsdidaktiska frågeställningar i relation till aktuell elevgrupp;

* utifrån ämnets styrdokument planera, genomföra och utvärdera ett  sammanhängande undervisningsinnehåll i samhällskunskap.


Senast ändrad: måndag, 4 september 2023, 12:48