Välkommen!

Du har sökt och blivit antagen till YGSKP, Sjökaptensprogrammet (180 hp) på Sjöfartshögskolan, Fakulteten för Teknik vid Linnéuniversitetet. Med detta brev vill vi hälsa dig varmt välkommen och ge dig lite kort information inför terminsstarten.

Introduktion
Visste du att ca 90% av allt gods som importeras/exporteras till/från Sverige, någongång under transporten kommer att gå med fartyg? Det är en stor siffra och innebär också att du valt att utbilda dig till ett yrke i en branch som är mycket viktig för samhällsekonomin och i ett större perspektiv även världsekonomin.

Efter fyra år på Sjöfartshögskolan kommer du att kunna få ut en Sjökaptensexamen samt kunna söka en behörighet som Styrman klass V. Du kan då mönstra på i princip vilket sorts fartyg som helst i princip var som helst i världen och börja arbeta som befäl. Med tiden kommer du också att få möjlighet att söka ut din Sjökaptensbehörighet för att få arbeta som befälhavare.

Sjöfartshögskolan i Kalmar strävar alltid efter att de teoretiska kunskaperna ska följas av praktiska färdigheter. Vår undervisning speglar detta och många av våra kurser innehåller därför stora delar praktiska övningar och laborationer.

De kunskaper ni förvärvar på skolan kommer ni att använda i praktiken när ni är iväg på den Fartygsförlagda utbildningen.

Programstart är den 2/9 (vecka 36) klockan 1515  i sal MaXXX där vi hälsar er välkomna och ger allmän information.

Redan nästa dag kommer undervisningen att sätta igång med de två kurser ni ska läsa under den första läsperioden. Schemat för resten av läsperoden hittar ni bäst via Sjöfartshögskolans hemsida (https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/organisation/fakulteten-for-teknik/sjofartshogskolan/) .


Allmän information om de två första kurser ni läser:

Grundläggande Sjömanskap 7,5hp 1GS10S (Grundläggande Sjömanskap  ): Den här kursen ligger utanför Sjökaptensprogrammet och är till för att du ska ha tillräckliga kunskaper för att kunna gå ut på den fartygsförlagda utbildningen. Kursen ger dig ett antal olika kursintyg som du måste ha:

-Grundläggande Säkerhet (Basic Safety Training): innehåller delmomenten Brandskydd, Sjukvård och Miljö-livräddningsutrustning.

-Sjöfartsskydd: ger kunskaper för att du ska kunna ingå i den organisation ombord som skyddar fartyget från olika hot utifrån.

-Säkerhet på tankfartyg: ger de kunskaper du behöver för att få vara elev på tankfartyg av olika slag.

-Sjömanskap: ger dig grundläggande allmänna kunskaper om fartyg och sjöfart och arbete ombord (ej intygsgrundande).    

        

Terrester Navigation och nautiska instrument 7,5hp 1NA90K (Terrester navigation och nautiska instrument): Den här kursen ger dig grundläggande kunskaper i navigering samt de viktigaste nautiska instrument vi använder för detta.

Som du ser kommer vi genast att börja med ämnen som är sjöfartsrelaterade. Vi ska hinna med mycket innan du ska ut på ett fartyg (kanske för första gången) och det är därför viktigt att du deltar i undervisningen och framförallt i de moment som är obligatoriska.


Skaffa studentkonto och registrera dig
Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På Lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till.

Litteratur
Kurslitteraturlistan hittar du i kurs-/ och utbildningsplanen som finns här:
Kurs- och utbildningsplaner 
Skriv in kurskod eller kursnamn i sökfältet för att få fram aktuell kursplan. Om det finns flera versioner ska du välja den senaste versionen.

Här hittar du kursplanen dina två första kurser:

Grundläggande Sjömanskap  

Tillämpad matematik och mekanik

 

Förhinder
Är du förhindrad att delta vid programstart kontakta: Magnus Hofvander

 magnus.hofvander@lnu.se

Mer information
Har du frågor så hör av dig till programansvarig via e-post eller telefon:
Magnus Hofvander, magnus.hofvander@lnu.se, 0470-497684


Din årskurs Programrum i MyMoodle: 

*MyMoodle är lärplattformen som används på Linnéuniversitetet och är det digitala kursrummet där studenter och lärare möts. Här hittar du en introduktionsfilm i MyMoodle.

Linnéuniversitetets växel: 0772-28 80 00

Med vänlig hälsning,
Magnus Hofvander

Senast ändrad: fredag, 3 maj 2024, 08:24