Religionskunskap
Religionskunskap
I denna modul finner du information om VFU för blivande ämneslärare i religionskunskap. Kursplaner med mål för respektive VFU finner du om du klickar på "Kursplaner för respektive VFU-kurs" under Allmänt ovan, (men vi har även lagt in dem som länkar nedan eftersom det inte är helt lätt att navigera i det centrala systemet).
Ovan, under Allmänt, finner du också "Examinationsblanketten". Detta är den blankett som ska fyllas i av respektive VFU-lärare efter avslutad VFU-period. Den ska sändas in till kursens examinator och utgör ett viktig underlag i bedömningen av om studenten uppnått kursens mål. Information om innehåll och upplägg av VFU-kurserna inom ämnet religionsvetenskap finns nedan.
Kontakta gärna kontaktperson eller kursansvarig om du har frågor om VFU-upplägget i ämnet religionskunskap, om du är intresserad av att bli VFU-lärare (handledare) eller om du har tips på någon som skulle vilja bli det:
Kontaktperson (allmänna frågor): Jonas Svensson. E-mail:jonas.svensson@lnu.se, 070-3063627.
Kursansvarig, ansvarig för VFU-besök samt examinator 2015: Torsten Löfstedt. E-mail: torsten.lofstedt@lnu.se.
2RKÄ04 Verksamhetsförlagd utbildning för ämneslärare i religionskunskap I – inriktning mot arbete i gymnasieskolan (religionskunskap som förstaämne)
Kursen löper över fem veckor (7,5 hp) och vänder sig till studenter som läser religionsvetenskap som sitt första ämne, det vill säga som börjar sin lärarutbildning med att läsa detta ämne, och ska fortsätta upp till magisternivå. Studenterna har läst två och en halv termin religionsvetenskap innan de går ut på VFU. De ska vara väl rustade med avseende på ämneskunskaper,
Hösten 2015 ligger VFU-perioden under veckorna 46-50.
2RKÄ24 Verksamhetsförlagd utbildning för ämneslärare i religionskunskap II – inriktning mot arbete i gymnasieskolan (religionskunskap som förstaämne)
Kursen löper över fem veckor (7,5 hp) och vänder sig till studenter som läser religionsvetenskap som sitt andra ämne i ämneslärarexamen. De har alltså läst ett annat ämne i tre terminer, gjort VFU inom detta ämne samt läst tre kurser i den utbildningsvetenskapliga kärnan. Dessutom har de läst två och en halv termin religionsvetenskap innan de går ut på denna VFU. De ska vara väl rustade med avseende på ämneskunskaper, men har också erfarenhet av att undervisa. Kraven är här också högre än på de studenter som läser religionsvetenskap som första ämne när det gäller progression i yrkesfärdigheter.
Hösten 2015 ligger VFU-perioden under veckorna 46-50.