Välkommen!

Du har sökt och blivit antagen (förutsatt att du fått ett positivt antagningsbesked för kursen) till kursen 2TS613 Uppskattning och skoglig planering 15 hp vid Institutionen för skog och träteknik vid Linnéuniversitetet. Med detta brev hälsas alla antagna varmt välkomna till kursen och här ges sammanfattande information inför terminsstarten.

Kursen består av kursmoment kopplade till skoglig planering, Certifierat skogsbruk, skogsbruksplanläggning, och planering i förhållande till olika målsättningar och tidshorisonter.
Kursen ges endast som halvfartskurs, och kan läsas inom Skogskandidatprogrammet eller som fristående kurs. Etablerade skogsbruksplanläggare kommer medverka som föreläsare samt instruktörer och handledare vid våra träffar.

Introduktionsmöte

Kursens start äger rum måndag 20 januari, men kursintroduktion hålls först onsdag 22 januari kl. 11:00-12:00 via Zoom.

Examination och betyg

Kursen har tre examinerande moment, med flera delmoment:

  • Uppgifter jämförelse olika mål, certifiering 4 hp (U/G)
    • Heureka-laboration, jämförelse olika mål
    • Certifierat skogsbruk, gruppövning
    • Certifierat skogsbruk, grönt bokslut
  • Seminarium och rollspel 2 hp (U/G)
    • Seminarium Skoglig planering
    • Rollspel, skogsbruksplan med olika målscenarier
  • Skogsbruksplan inklusive miniplan, förtolkning 9 hp (U/G/VG)
    • Inlämning Miniplan
    • Inlämning Förtolkning
    • Inlämning Komplett grön skogsbruksplan
    • Redovisning skogsbruksplan

Denna kurs har tre betygssteg Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).

Viktiga datum

Kursens start äger rum måndag 20 januari, men kursintroduktion hålls först onsdag 22 januari. Kursens föreläsningar kommer i huvudsak att ges via Zoom. Fullständigt kursschema publiceras i Linnéuniversitetets schemasystem. Observera att alla tidsfrister för inlämningar kommer gå ut på onsdagar mitt på dagen 12:00 (11:59). Orsaken är att undvika problem med att inlämning sammanfaller med systemunderhåll, som ofta sker på helger och nätter, samt att det skall vara under ordinarie arbetstid för lärare.

 Händelse

Datum

Kursintroduktion

22 januari

Gruppredovisning uppgift Certifierat skogsbruk

13 februari

Redovisning Heureka-laboration, jämförelse olika mål

28 februari

Seminarium Skoglig planering

3 mars, 5 mars,
6 mars

Rollspel, skogsbruksplan med olika målscenarier

12-13 mars

Obligatorisk träff med miniplan och grönt bokslut

18-20  mars

Inlämning miniplan

2 april

 Inlämning av förtolkning & enkät fältvecka nord/syd

16 april

Obligatorisk fältvecka syd-alternativ Östad säteri

5-9 maj

Obligatorisk fältvecka nord-alternativ Umeå

12-16 maj

Inlämning Komplett grön skogsbruksplan

26 maj

Redovisning Komplett grön skogsbruksplan

28 maj, 2-3 jun


Gruppredovisning uppgift Certifierat skogsbruk

Gruppövning med några exempelfall som är kopplade till certifieringsregler för FSC och PEFC.

Heureka-laboration, jämförelse olika mål

Heureka-laboration är en laboration i Windows-programvaran Heureka. Den går ut på att pröva olika tidpunkter för avverkningar och skogsskötselåtgärder i en avdelning, för att se hur det påverkar utfallet. Uppgiften genomförs i första hand gruppvis.

Seminarium skoglig planering

Seminarium skoglig planering innebär redovisning av svar på ett antal frågor som baseras på kurslitteraturen. Inför seminarium skall svar på samtliga frågor förberedas. Under seminarium kommer frågorna besvaras muntligt eller med stöd av illustrationer eller stödord genom skärmdelning i Zoom. Seminarium är en individuell examination, men genomförs i seminariegrupper. Individuell prestation bedöms.

Rollspel, skogsbruksplan med olika målscenarier

Rollspel, skogsbruksplan med olika målscenarier är ett rollspel som går ut på att simulera ett utfall av med några målscenarier för planering, utifrån olika ägarperspektiv. Det handlar om att pröva olika tidpunkter och prioriteringar för avverkningar och skogsskötselåtgärder, för att se hur det påverkar utfallet. Rollspelet är i första hand en gruppuppgift.

Grönt bokslut

Grönt bokslut är en uppgift som genomförs i samband med träff i mars.

Uppgift miniplan

Delmomentet Miniplan utgörs av en skogsbruksplan i miniformat, med endast ett fåtal avdelningar. Fältarbete i denna uppgift är tänkt att genomföras i samband med obligatorisk träff den 18-20 mars i Växjö. Totalt innehåller miniplanen förberedande arbete, fältarbete och datorarbete. Den färdiga uppgiften skall lämnas in senast det datum som anges i kursschemat. För att kunna genomföra minplanen, krävs användning av ett skogsbruksplanverktyg, vilket tillhandahålls under kursperioden. Mer information om verktyget för skogsbruksplanläggning ges vid kursstart. Syftet med uppgiften miniplan är främst att gå igenom processen att skapa en skogsbruksplan. Det är först i den stora skogsbruksplansuppgiften som är tänkt att genomföras vid fältvecka, som det ställs högre krav på mätvärdens riktighet och att planen skall ha målklassning och uppfylla certifieringskriterierna för FSC och PEFC. Mer information om detta i samband med kursstart. Uppgiften är individuell, men individuell inlämning.

Förtolkning

Inför fältarbetet med huvuduppgiften Skogsbruksplanen skall en förtolkning av området göras och lämnas in. Förtolkning innebär att identifiera beståndsgränser i ortofoto/trädhöjdskarta, samt att lägga till skikt med vägar, gränser, fornlämningar, nyckelbiotoper m.m. Arbetsprocessen med förtolkning presenteras under föreläsningar inför förtolkningsuppgiften. Uppgiften är individuell, men individuell inlämning.

Skogsbruksplan

Den mest omfattande uppgiften är genomförandet av en skogsbruksplan. För fältarbetet finns två alternativ, fältvecka syd eller fältvecka nord.

Fältvecka syd Östad

Fältarbetet syd skall göras i ett anvisat område på Östad säteri, Alingsås kommun, under vecka 19, måndag 5 maj till fredag 9 maj. Träffveckan på Östad säteri innehåller förutom tid till fältarbete, även en gästföreläsning och support till verktyget för skogsbruksplanläggning. Östad säteri ägs av Östad stiftelse som har skogliga utbildningar som förmånstagare. Kursen har beviljats medel från Östad stiftelse, och genom det erbjuds gratis boende till kursdeltagare. Östad stiftelse har även beviljat bidrag, som täcker del av kostnaden för matinköp. Boendet är bokat och fördelas av kursledningen. Boendet är fördelat på dubbelrum, med totalt 30 bäddar. Eget sänglinne samt handdukar behöver vara med i packningen till vistelsen på Östad säteri. Östad stiftelse hanterar inga bokningar direkt från studenter. Om stiftelsens eget boende inte räcker till, kommer kursledningen boka externt boende, och Östad stiftelse täcker kostnaden för dessa bäddar. Boende i enkelrum kan inte garanteras genom Östad stiftelse, utan får bekostas på egen hand och kan bokas av uthyrare i närområdet.

Fältvecka nord Umeå

Fältarbetet syd skall göras i ett anvisat område utanför Umeå, under vecka 20, måndag 12 maj till fredag 16 maj. Mer information om skogsområde samt boendemöjligheter kommer att ges under våren.

Fältvecka alla

Alla som har egen bärbar dator, uppmanas att ta med den till kursträffen. Fältarbetet genomförs i skogen, vilket gör det viktigt att ha med lämplig klädsel för fem dagar. Följ väderutvecklingen i väderprognoser och anpassa klädsel efter väder. Alla som har egna instrument för skogsuppskattning, uppmanas att ta med detta.


I kursklassrummet kommer det finnas ett anmälningsformulär till träffen. Den färdiga skogsbruksplanen skickas in som PDF-utskrift från skogsbruksplansverktyget. Uppgiften är individuell, men individuell inlämning.

Redovisning

När skogsbruksplanen är färdigställd och inskickad, skall den presenteras genom muntlig redovisning. Redovisningen genomförs individuellt och skall innehålla en presentation av processen för framtagandet av planen, samt en redovisning av skogsbruksplanens sammanställningar. Använd anvisad mall. Redovisningen genomförs via Zoom.

Litteratur

Kurslitteraturlistan hittar du i kursplanen. Om litteraturen finns i flera versioner ska du välja den senaste versionen. All litteratur finns tillgänglig som PDF-filer eller länkar i kursklassrummet. Förutom angiven litteratur i kursplanen tillkommer i samband med kursstart material i form av föreläsningar, dokument och rapporter.
Kursbok kommer vara Skoglig planering – Ljungbergskompendiet, vilken är möjlig att börja öppna och läsa redan nu. Huvudlitteratur för skogsbruksplanläggningen kommer vara Fältinstruktioner (kommer ligga som PDF i litteraturlistan).

Registrera dig

Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till.

Antagen med villkor

Om du är antagen med villkor, beror det på att du inte har slutfört kurser som ingår i förkunskapskraven för denna kurs, eller att du inte har tillräckligt många kurspoäng.  resultat kan du inte registrera dig på egen hand. Då är det viktigt att du kontaktar kursansvarig om du vill bli registrerad.

MyMoodle

MyMoodle är lärplattformen som används på Linnéuniversitetet. Här finns det digitala kursrum där studenter och lärare möts. Inloggning sker med ditt studentkonto, se ovan. Här finns en introduktionsfilm i MyMoodle.

Teknisk utrustning

Under arbetet med skogsbruksplanen behövs verktyg för skogsbruksplanläggning. Nytt för i år är att vi kommer använda S-plan som skogsbruksplansverktyg. S-plan används av Södra, Mellanskog och Norra skog, och det är genom ett utökat samarbete med Södra, som vi fått möjlighet att använda detta verktyg. Mer information kommer ges vid kursstart och finnas tillgängligt i kursklassrummet. För att kunna delta i digitala möten och presentationer, så som redovisningsseminarium på distans, behövs en dator och ett USB-headset med inbyggd mikrofon. Läs mer

Förhinder

Är du förhindrad att delta vid någon av kursens två obligatoriska träffar kontakta kursansvarig Carl Svensson, carl.svensson@lnu.se
Vid förhinder behöver miniplan, respektive komplett grön skogsbruksplan göras på hemorten. Det skall då godkännas av kursansvarig, och det kräver att studenten ordnar ett skogsområde på 55-65 ha (kan vara flera fastigheter, en fastighet, eller del av stor fastighet). Vidare behöver studenten boka in en skogsbruksplanläggare som handledare. Skogsbruksplanläggaren skall ha lång erfarenhet av skogsbruksplanläggning, som kan ge tips och råd om skogsbruksplanläggning vid arbetet. Studenten måste också lämna in komplett underlag enligt instruktion, vilka skall innehålla en shape-fil (*.shp) med en polygon som omfattar området du valt för skogsbruksplanläggning.

Mer information

Har du frågor så hör av dig till kursansvarig via e-post eller telefon: Carl Svensson, carl.svensson@lnu.se, 0470-70-81 55.

Linnéuniversitetets växel: 0772-28 80 00

Med vänlig hälsning,

Carl Svensson med kollegor

Senast ändrad: fredag, 10 januari 2025, 18:13