1TS91E/2TS10E/2TS90E/4TS30E/5TS10E Examensarbete
Välkommen!
Du har sökt och blivit antagen (förutsatt att du fått ett positivt antagningsbesked för kursen) till ett examensarbete på Institutionen för skog och träteknik vid Linnéuniversitetet. Med detta brev vill vi hälsa dig varmt välkommen och ge dig lite kort information inför terminsstarten.
Länk till kursrummet (kommer du inte in, maila till bengt.nilsson@lnu.se
https://moodle.lnu.se/course/view.php?id=63349
Lärandemål
Kursens syfte är att studenten genom ett arbete ska tillämpa och fördjupa de kunskaper som förvärvats under studietiden. Arbetet ska planeras och genomföras självständigt inom en given tidsram. Kursens lärandemål specificeras i kursplanen. Lärandemålen kopplas till examensmålen för en högskoleexamen, kandidatexamen eller en ingenjörsexamen.
Att välja examensarbete
- Den första vägen är att välja en lärare vid institutionen som handledare. Detta begränsar valet av ämne till vald handledares forsknings-/intresseområde. De flesta av oss lärare har dessutom egna förslag på lämpliga arbeten som vi i första hand vill prioritera. Det går också bra att kontakta vald lärare och föreslå egen idé på examensarbete inom dennas ämnesområde, alternativt diskutera fram ett förslag på examensarbete gemensamt. Varje handledare kan handleda ett begränsat antal arbeten så det är därför inte säkert att alla kan välja den handledare de önskar. Efter att ha kommit fram till en projektidé ska en anmälan skickas till kursansvarig/examinator för kursen. Därefter görs slutgiltig fördelning av examensarbete mellan handledarna.
- Den andra vägen är att kontakta något företag, myndighet eller annan organisation som har något som de vill ha undersökt och där de kan erbjuda hjälp med ämneskunning handledning. I detta falla lämnas en anmälan av examensarbete med extern uppdragsgivare in och bedöms av kursansvarig om arbetet anses lämpligt och om så är fallet så tilldelas en handledare från institutionen.
Efter att idé till examensarbete godkänts och handledare tilldelats kan arbetet med projektplan påbörjas.
- Bör ha klart med ett projekt innan kursstart
- När idé och handledare är godkänt och klart kan projektplan påbörjas. För projektplanen finns en särskild mall att följa.
- Projektplan ska godkännas och signeras innan själva arbetet påbörjas.
Arbeta tillsammans
Vi förordar att ett examensarbete genomförs tillsammans, dock med högst en medstuderande. Om examensarbetet genomförs tillsammans med en medstuderande skall det tydligt framgå vad var och en har bidragit med. Examenarbetet kan i och med detta tilldelas mer handledningstid och det är också en stor fördel i t.ex. bollplank, fältarbete, analys, m.m. att ha en kollega i projektet.
Vad räknas som ett examensarbete?
Examensarbetet skall vara av vetenskaplig och praktisk relevans och behandla ett problem inom ämnet skogs- och träteknik. Arbetet skall vara teoretiskt förankrat och innehålla inslag av utredande/analys. Det är viktigt att examensarbetet är objektivt - det får inte bli ett rent konsultuppdrag.
Undvik projekt som är för omfattande (eller för all del har för liten omfattning). Det är viktigt att på ett tidigt stadium definiera studiens syfte/frågeställningar och vara klar över projektets avgränsningar. Då får man också en bättre bild av arbetets omfattning. Arbetsinsatsen på ett examensarbe om t.ex. 15 hp skall motsvara ca 40 tim/vecka i 10 v. eller ca 20 tim/vecka i 20 v.
Examensarbetet bör inte innehålla för mycket rutinarbete (fältmätningar, dataregistrering, etc.) eller för mycket beskrivande moment. Det måste finnas utrymme för diskussioner och analys.
Det är examensarbetaren som skall driva projektet framåt (projektledare).
Som stöd i valet av arbete kan användas "Checklista inför val av examensarbete"
Handledare och examinator
Handledare
Om du gör ett examensarbete hos en extern uppdragsgivare har du en handledare hos uppdragsgivaren och en handledare på skog och trä. Om du gör ett examensarbete på skog och trä behöver du bara en handledare hos oss. Handledarens uppgift är att ge dig stöd, tips och konstruktiv kritik under arbetets planering och genomförande. Handledaren kan t ex bistå med ämneskunskap och ge handledning i problemformulering, avgränsningar, metodval, rapportskrivning och den tidsmässiga planeringen av arbetet.
Om examensarbetet skall utföras hos en extern uppdragsgivare rekommenderas att du i början av arbetet har ett möte med den externa handledaren och handledaren på institutionen. Den externa handledaren kan då få en förståelse för examensarbetets formella krav och handledaren hos oss kan få en förståelse för den miljö du kommer att arbeta. Även olika förväntningar kan redas ut.
Ha gärna täta kontakter med din handledare i början för att diskutera syfte, avgränsningar och metodval. Även rapportens disposition kan diskuteras i ett tidigt skede. Det är också viktigt att handledaren får möjlighet att läsa utkast av rapporten i ett tidigt stadium. Handledarrollen varierar mellan olika studenter, men handledningen kan t ex fördelas på följande moment:
- Diskussion kring planering och genomförande
- Möte med extern uppdragsgivare
- Diskussion kring rapportens uppläggning
- Läsning av och diskussion kring utkast
- Läsning av färdig rapport
- Närvaro vid slutseminarium
- Bedömning av arbetets genomförande
En riktlinje är 20 timmars handledningstid för ett examensarbete om 15 hp. Något färre timmar ges för ett examensarbete på 7,5 hp och något fler på ett examensarbete på 30 hp. Handledning finns tillgänglig under den period du är registrerad på ett examensarbete. Övrig tid kan du bara räkna med handledning i ett slutskede då rapporten i princip är klar. Övrig tid betyder vanligtvis även längre tid för respons på utkast.
Examinator
Ett examensarbete har också en examinator. Examinatorns uppgift är i stora drag att se till så att examensarbetet uppfyller utbildningsprogrammets krav och att värna om kvaliteten på examensarbetena samt att:
- Kontrollera att studenten uppfyller villkoren för att få påbörja ett examensarbete
- Tillsammans med studenten och handledaren göra en initial bedömning om uppgiften uppfyller kraven för ett examensarbete i skogs- och träteknik
- I samråd med handledaren godkänna projektplanen
- Godkänna/underkänna genomförd muntlig presentation och opponering
- I samråd med handledaren godkänna/underkänna examensarbetets genomförande och rapport
- Rapportera in godkänt examensarbete till Ladok.
Mer information
Har du frågor så hör av dig till kursansvarig via e-post:
Bengt Nilsson, bengt.nilsson@lnu.se
Linnéuniversitetets växel: 0772-28 80 00
Med vänlig hälsning,
Bengt Nilsson, kursansvarig