Hej och välkommen till Lärarprogrammet!

Dina lärarstudier inleds den 29/8 med ämnesstudier i biologi, vilket ni läser tillsammans med biologiprogrammets studenter. Parallellt med biologikurserna har ni viss didaktik, dvs ”lärarkurser”, under ert första år med biologi.

Hösten inleds med delkursen ”Ekologi och vetenskaplig metodik”, som ni läser de 10 första veckorna. Den ingår i en större kurs för hela höstterminen, ”Biologi I – inriktning mot arbete i gymnasieskolan”, som har kurskoden 1BIÄ02. Koden kan ni behöva när ni söker information om kursen i våra system, t ex för att se kurslitteraturen.

Vi startar med programinformation och en introducerande föreläsning i didaktik den 29/8 kl 8.15 i sal Vi1161 i hus Vita, se kartan nedan. Lite senare, kl 11, är kursstarten i ekologi som ni får/har fått separat information om från ansvarig lärare Johanna Sunde.

Biologistudierna äger rum framförallt i hus Vita, ca 5 min från järnvägsstationen. Vi1161 ligger på entréplanet, från ingång 6 sett till höger en bit in.

Karta

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, laborationer och exkursioner. Föreläsningarna ska underlätta och komplettera era litteraturstudier. I seminariegrupper hjälper ni varandra med lärares stöd att förstå teorin och lösa utdelade frågeställningar. Metoder och praktiska färdigheter tränas i dator- och fältövningar. Ni kommer även att ha vissa moment ute i skolorna, s.k. VI-dagar. Jag berättar mer om dem när vi ses!

Lärplattform: På kurserna arbetar vi med lärportalen MyMoodle. Du måste först hämta ut ditt studentkonto och registrera dig på programmet och på Biologi I-kursen. Därefter kan du logga in i ditt kursklassrum i MyMoodle. Du hittar länkar till studentkonto, MyMoodle och registrering på Studentwebben (https://lnu.se/student). Du bör hitta såväl ett kursrum för ekologikursen som för ”Biologi för lärare I”, där det senare används för didaktikmomenten.

Kurslitteraturen är som regel på engelska i biologin, då detta är ”standard” inom naturvetenskaperna. I kursplaner redovisas målen för kursen liksom den obligatoriska och rekommenderade kurslitteraturen. Skriv in kurskod eller kursnamn i sökfältet för att få fram aktuell kursplan (https://lnu.se/utbildning/under-studierna/Kurs-och- utbildningsplaner/), t.ex. för er första kurs som har kurskod 1BIÄ02. Om det finns flera versioner ska du välja den senaste versionen.

Tänk på att beställa böcker i god tid, på webben (Bokus, Adlibris etc.) eller i din bokhandel. Begagnade exemplar kan ibland köpas på Kurslitteratur.se. Köp bara den aktuella upplagan.

Mer information finns på Lnu.se/ny-student, bl a om hur du skaffar studentkonto, registrerar dig och loggar in. Här finns också annan viktig information inför din studiestart. Vi går också igenom en hel del praktisk information när vi ses den 29 aug.

Har du frågor angående första kursen Ekologi och vetenskaplig metodik, kontakta kursansvarig lärare: Johanna Sunde, johanna.sunde@lnu.se, 0480-446743.

Har du frågor angående programstarten i lärarprogrammet hör du av dig till mig, Brita, som är ansvarig för didaktikmomenten i din första kurs, brita.johansson-cederblad@lnu.se, 0705-446046.

Är du förhindrad att delta vid introduktionstillfället kontakta lararutbildning@lnu.se.

 

Med vänliga hälsningar

Brita J Cederblad

Lektor

Institutionen för Biologi och miljövetenskap

 


Senast ändrad: onsdag, 22 juni 2022, 09:45