FAQ - vanliga frågor vid programstart
FAQ-frågor inför start
Mycket information för dig som ny student hittar du under länken: http://lnu.se/nystudent/
Här har vi samlat svar på frågor som är vanliga inför studiestart:
Bostad
Universitetet har tyvärr ingen möjlighet att hjälpa studenter med bostad inför utbildningsstarten. Däremot kan man få information och hjälp av studentkåren, http://linnek.se/ och https://lnu.se/utbildning/innan-du-borjar/boende/
CSN och studiemedel
Studiemedel söker du hos CSN, http://www.csn.se/. När du registrerat dig på en kurs visar du att du är aktiv som student samt att studiemedel kan betalas ut (läs om registrering under "Programstart och registering").
Det är en fördel om du söker studielån för ett läsår i taget eftersom CSN inte prövar studieresultaten förrän under sommarperioden. Tänk på att studiemedlet påverkas om du samtidigt arbetar eller om du tillgodoräknar kurser.
Funktionsnedsättning
Du som har någon form av funktionsnedsättning har möjlighet att få pedagogiskt stöd under dina studier. Utformningen av stöd beslutas individuellt. Mer information hittar du under länken https://lnu.se/funksam/
Förskollärarexamen och förskoleklassen
En vanlig fråga är om man blir behörig för förskoleklass. Linnéuniversitetet utfärdar efter genomfört program en förskollärarexamen. Utifrån denna examen kan man via Skolverket ansöka om en förskollärarlegitimation. Se mer om legitimation på Skolverkets hemsida.
Just nu pågår reformering av grundskolan till en tioårig grundskola, läs mer på regeringens hemsida
Kurslitteratur
Vilken litteratur som ingår i respektive kurs framgår av kursens kursplan. Dessa kan du söka fram under länken http://kursplan.lnu.se/search. Kursplanerna och deras litteraturlistor revideras kontinuerligt så se till att alltid gå efter senaste revideringen.
Moodle
Linnéuniversitetet använder Moodle som lärplattform. Här möts och arbetar studenter och lärare. Inför varje kurs får du tillgång till ett kursrum för just den kursen som du ska läsa.
I programrummet finns allmän information om programmet och ger dig aktuella nyheter som är relevanta för dig som programstudent. Programrummet fylls med information kontinuerligt under din utbildning.
Programstart och registrering
Du behöver ett studentkonto för att kunna logga in på datorer och olika plattformar inom lärosätet, registrera dig, komma åt kursmaterial, få tillgång till din e-post m.m. Via den här länken kan du aktivera ditt studentkonto.
Du måste registrera dig på på varje kurs och inför varje ny termin. Du registrerar dig i Ladok veckan innan kursen startar. Du når Ladok genom att logga in på Studentwebben, Lnu.se/student.
Har du förhinder att närvara vid programstarten måste du meddela det till lararutbildning@lnu.se, annars riskerar du att förlora din plats på utbildningen.
Schema
Varje kurs har ett eget schema och du läser flera kurser efter varandra under en termin. Oftast läser du en kurs i taget. Du kan söka efter ditt schema i TimeEdit om du söker på kursens kurskod. Var observant så att du tittar i schemat för din studieort och rätt termin. Du når även dina scheman genom att logga in på Studentwebben, Lnu.se/student.
Studentens schema ska finnas tillgängligt senast en månad före respektive kursstart.
Kursens ordinarie examinationstillfällen ska meddelas studenten senast vid kursstart.
Termin
Information om terminstider finns på Lnu.se, Lnu.se/student/under-studierna/terminstider.
En termin motsvarar 30 högskolepoäng (hp). En vecka motsvarar 1,5 hp.
Tillgodoräknande
Om du har studier från en motsvarande utbildning kan du ha möjlighet att få det tillgodoräknat. Det kan också vara möjligt att få relevant yrkeserfarenhet tillgodoräknad. Mer information om detta finns under nedanstående länk: Lnu.se/student/under-studierna/tillgodoraknande/.