KU​​A-avdelningarna

Vid de kliniska undervisningsavdelningarna (KUA) driver studenter under senare delen av sin utbildning en vanlig vårdavdelning med riktiga patienter. Studenterna kommer från läkarprogrammet och sjuksköterskeprogrammet. Vid vissa tillfällen deltar även undersköterskeelever.

På avdelningarna samarbetar studenterna i team, oberoende av yrkesinriktning, för att gemensamt planera för och tillgodose grundläggande vårdbehov, rehabiliteringsbehov och medicinskt behov etc hos patienter. Syftet med detta är att genom de olika professionernas kunskap- och kompetensområden få en helhetssyn. Detta innefattar medicinering, rehabilitering, samtal, hygien, vila, mat, dryck, mobilisering, närhet etc. Kunskapen som inhämtas om patienten ligger sedan till grund för professionsspecifika bedömningar och åtgärder såsom t ex medicinsk vård och behandling, provtagningar och omvårdnad. Detta är uppgifter för respektive yrkesinriktning och ingår också i arbetsuppgifterna på KUA.

Teamet har det övergripande ansvaret för patientens vård och behandling med stöd av erfarna yrkesspecifika handledare. Varje team har också en teamhandledare som finns på plats hela tiden. Teamet kan även under sin period komma behöva samverka med andra aktörer innanför och utanför organisationen för att tillgodose patientens behov och jobba mot dennes mål.

Ytterligare information om avdelningarna hittar du under respektive avdelningsflik.​

Arbetsformer

  • Teamarbete: Första dagen på KUA-perioden benämns som introduktionsdagen och syftar till att skapa bästa möjliga förutsättningar för studenterna att genomföra praktiken. Här startar processen att bilda team. Teamarbete utvecklas i det praktiska vårdarbetet som leder till att studenterna kan utveckla kunskap och förståelse för varandras kompetenser. Vårdteamen handleds av särskilda teamhandledare på avdelningen.
  • Spegling/ reflektion: Varje vårdlag utbyter erfarenheter tillsammans med teamhandledaren för att medvetandegöra processer kring teamarbete.
  • Slutseminarium: Se mer information under rubriken "Slutseminarium".

 Närvaro och frånvaro

Verksamhetsförlagd utbildning på  undervisningsavdelningar, KUA, är ett obligatoriskt integrationsmoment för läkar- och sjuksköterskestudenterna. 

Placeringen är schemalagd under två sammanhängande veckor.  Vid sjukdom meddelar studenten snarast handledaren på KUA- avdelningen.

Placering på KUA innebär dag och kvällspass. Möjligheten att uppnå lärandemålen försvåras om student gör byte av pass mellan vårdlag under pågående KUA-placering. Däremot kan byte av vårdlag godkännas för en hel KUA-period.

Ingen frånvaro godkänns under KUA-perioden. All frånvaro hanteras i efterhand eftersom frånvaron kan påverka bedömningen av studentens placering.


Senast ändrad: tisdag, 8 februari 2022, 16:57