Välkommen till Linnéuniversitetet

Informationen på denna sida vänder sig till dig som blivit antagen till Civilingenjör, Datateknik (300 hp) på Fakulteten för Teknik vid Linnéuniversitetet. Ett program som kommer att ge dig en utbildning som är mycket eftertraktad på arbetsmarknaden! Med detta brev vill vi hälsa dig varmt välkommen och ge dig lite kort information inför terminsstarten.

Introduktion

Jag heter Jonas Lundberg och är programansvarig för civilingenjörsprogrammet i Mjukvaruteknik vid Linnéuniversitetet i Växjö. I det följande kommer jag att ge dig kort information relaterad till dina kommande kandidatstudier.

Introduktionsvecka

För att ge dig en bra start på dina studier börjar vi med en introduktionsvecka under vecka 35. På måndagens intromöte ger vi information om universitetets olika stödfunktioner. Tid för intromötet hittar du i ditt schema i TimeEdit. Därefter möts ni upp av er utbildningsförening. Under veckan erbjuder vi repetitionsmatematik under tre tillfällen (mer information ges på intromötet). På onsdagen är det programmets dag, där du får en första chans att lära känna din programansvarig och dina studiekamrater. Aktiviteterna är frivilliga, men det är ett bra sätt att komma igång på så vi rekommenderar att du är med på dem. Mer information om introveckan hittar du i andra rubriken här.

Du hittar all information om introduktionsveckan här: https://moodle.lnu.se/course/view.php?id=46954#section-2

Programstart

Måndagen 2 september kl. 11.15 är det introduktionsmöte i sal D0043V i hus D. Då ger vi information om programmet och gör upprop så vi vet vilka som ska läsa programmet.

Du måste registrera dig på första terminens kurser senast den 8:e september.

Länk till ditt schema: Länk

Programrum i MyMoodle: Programrum-CIDMV-Växjö

Förhinder: Skicka ett mail till undertecknad om du är förhindrad att delta vid introduktionstillfället. Meddela när du beräknas ansluta till programmet.

Förberedelser innan programmet startar

Skaffa studentkonto och registrera dig. Viktigt: Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På [Lnu.se/nystudent](https://lnu.se/student/ny-student/ finns information om hur du gör. När du har ditt konto kommer du åt en rad tjänster på universitetet och kan bl.a. registrera dig på kurser. Registrering på de två första kurserna krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till.

Boende

Du behöver en plats att bo när du kommer till Växjö. Att hitta boende kan vara svårt, speciellt om du väntar för sent. Börja därför leta omedelbart! Studentkåren ger tips om att hitta boende, se https://linnek.se/sv/bostadsportal.

Kan du programmera?

Vi utgår ifrån att du redan har goda färdigheter i att hantera en dator. Det finns däremot inget krav på att du redan har kunskaper i programmering för att gå utbildningen. Av erfarenhet vet vi dock att de som aldrig har provat på att programmera tidigare får lägga ner mycket tid på det under första året. Jag rekommenderar därför dig som inte har programmerat något tidigare att du studerar en del på egen hand under sommaren. Det finns en mängd olika självstudiekurser på nätet som du kan studera. Vi arbetar mycket med programspråket Python och utvecklingsmiljön Visual Studio Code så det kan vara lämpligt att förbereda dig på det. Här är några exempel på sidor som du kan titta på:

Utrustning

Vi rekommenderar starkt att du har en egen bärbar dator med till undervisningen. Anledningen till detta är att det är väldigt svårt att få till en bra personlig utvecklingsmiljö på gemensamma datorer och den utvecklingsmiljö du kommer att arbeta i kommer att vara en otroligt viktig del av din utbildning. Val av dator och operativsystem är dock valfritt. Om du skaffar en ny dator så fokusera på mycket arbetsminne och snabb processor snarare än hög grafikprestanda. Du kanske redan har en bärbar dator? Det behöver inte vara någon särskilt avancerad dator. En 2-3 år gammal laptop med 8GB minne duger gott.

Slack

För att kommunicera med kursledningen, socialisera med andra kurskamrater och genomföra redovisningar etc. använder vi i datavetenskap ofta webbtjänsten Slack. Här har du också en utmärkt möjlighet att få all hjälp du behöver i början av dina studier oavsett tid på dygnet. Logga in så snart du har aktiverat ditt studentkonto! Du kan använda kanalen "general" för olika frågor. För att logga in krävs det att du skapar ett nytt konto på Slack med din e-postadress som är kopplad till ditt användarkonto på universitetet.

Att studera vid Linnéuniversitetet

Inför din studiestart finns det ett antal saker du behöver känna till som ny student vid Linnéuniversitetet. På universitetets webb finns en mängd matnyttig information, t.ex. på sidorna Välkommen som student vid Linnéuniversitetet och Under studierna hittar du en hel del tips om vad du bör tänka på som ny student.

Studera med funktionsnedsättning

Det finns hjälp och stöd för dig som ska studera med funktionsnedsättning. Undersök dina möjligheter och nyttja de resurser som finns. Ansök om stöd i god tid, gärna redan när du blivit antagen. Läs mer på https://lnu.se/student/stod-och-service/studera-med-funktionsnedsattning/

Studentföreningar

Det finns en utbildningsförening för ingejörer på Linnéuniversitetet som heter VÄXT. De kommer ha olika aktiviteter under introduktionsveckan för att du ska känna dig välkommen. Delta gärna i dessa så lär du känna dina studiekamrater snabbare! Läs mer på VÄXT webbplats https://www.facebook.com/VAXTvaxjo/

Kursplan/ Kurslitteratur

Under första läsperioden ska du läsa kurserna 1MA901 - Linjär algebra och 1DT901 - Inledande programmering

Matematikkursen använder boken: Linear Algebra with Applications, Steven Leon, Pearsson, senaste upplagan

Programmeringskursen använder boken Fundamentals of Python Programming av Richard L. Halterman som finns gratis på nätet. Googla!

Mer generellt, kurslitteraturlistan hittar du i kurs-/ och utbildningsplanen som finns här: Kurs- och utbildningsplaner. Skriv in kurskod eller kursnamn i sökfältet för att få fram aktuell kursplan. Om det finns flera versioner ska du välja den senaste versionen.

Karriärmöjligheter

Programmet ger dig kvalifikationer för en mängd olika yrken. Exempel på jobb som denna utbildning kan leda till är programmerare, systemutvecklare, dataingenjör och dataanalytiker, i såväl små som stora företag. IT-världen är global, så arbete utomlands kan vara lika troligt som arbete i Sverige.

För mer information vänligen kontakta Career Center.

Kontaktinformation

  • Akademisk kontakt: e-post: Jonas.Lundberg@lnu.se
  • Administrativ kontakt (angående antagning, studieavgifter etc): teknik@lnu.se
  • Antagningskansli: admission@lnu.se
  • Studentkår: info@linnek.se
  • Linnéuniversitetet: +46 772 28 80 00

Jag ser fram emot att se dig i höst!

Med vänlig hälsning, Jonas Lundberg

Senast ändrad: onsdag, 3 juli 2024, 07:54