Webbprogrammerare, 180 hp
Välkommen!
Informationen på dessa sidor vänder sig till dig som blivit antagen till programmet Webbprogrammerare 180 hp vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Till dig vill jag säga: Välkommen!
Jag som skriver detta heter Karl Johan och är programansvarig för programmet. Tillsammans med ett stort antal lärare vill jag hälsa dig välkommen till två eller tre riktigt lärorika år för dig såväl som för oss. På denna sida försöker vi samla all den information som du som ny student behöver. Har du några frågor så kan du maila mig: karl.johan.rosqvist@lnu.se. Det går även bra att ställa frågor i Slack. (se nedan)
Som du säkert vet så går det att läsa utbildningen antingen på plats hos oss i Kalmar eller på distans. Du som läser på distans behöver inte ta dig till Kalmar för några träffar – om du inte gärna vill det, förstås, du är alltid välkommen!
För att göra övergången till studier hos oss så smidig som möjligt för dig har vi tagit fram ett frivilligt självstudenterinsmaterial som du kan använda för att förbereda dig själv lite extra. Läs mer nedan!
Introduktionsmöte
Utbildningen startar den 2:a september men redan den 26:e augusti (klockan 10.00) kommer vi att ha ett välkomnande så att du har möjlighet att förbereda dig väl inför studiestarten. Är du campusstudent så ser vi gärna att du är på plats i Kalmar i sal Ma135 medan du som distansstudent kan vara med via Youtube. Har du ingen möjlighet att delta, så kommer informationen att spelas in och publiceras här efter det att aktiviteten genomförts. Du behöver inte kontakta mig och anmäla förhinder men det är viktigt att du tar del av detta intropass innan du påbörjar utbildningen veckan efter.
På plats på Universitetskajen i Kalmar:
Studentvälkomnandet (26/8 2024, kl 10.00, MA135/Online):
Programintroduktion (2/9 2024, kl. 13.15 - 15.00, Ma414/Online):
"Upprop"
På utbildningen har vi inget traditionellt upprop vid introduktionstillfället. Istället självregistrerar du dig via https://lnu.se/student. Du behöver logga in med ditt studentkonto för att kunna genomföra registreringen. (se nedan)
Introduktionsvecka
För att få dig att trivas lite extra kommer vår studentförening SPIIK (Studentföreningen Prima Ingenjörer I Kalmar) att anordna en introduktion för dig och dina kurskamrater under två veckor. Om du vill vara med på denna introduktion behöver du vara på plats i Kalmar en vecka innan terminsstarten, det vill säga från den 26/8.
Uppsamling för introduktionen sker vid Universitetskajen kl. 11:30 (efter studentvälkomnandet ovan) där ni kommer att hitta SPIIKs representanter som är klädda i röda overaller. Du hittar all information om introduktionsveckan här.
Väljer du att delta helt från distans så är inte just nollningen så mycket för dig, om det inte är så att du vill besöka Kalmar under just denna vecka och eventuellt lära känna några av dina nya klasskamrater.
Skaffa studentkonto och registrera dig
Ett av de viktigaste momenten för dig att så tidigt som möjligt ordna upp är att se till att du kvitterar ut ditt studentkonto. Med hjälp av studentkontot så kan du bland annat:
- Registrera dig på de kurser du ska läsa.
- Få tillgång till ett e-postkonto som du behöver för att registrera dig på vissa tjänster.
- Få tillgång till speciella utbildningsresurser på andra tjänster som t.ex. GitLab, Slack och Overleaf.
- Kunna koppla upp din privata dator mot Universitetets nät.
Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På Lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till. (Du kan hämta ut studentkonto från och med 30/7). Du måste registrera dig senast den 8:e september.
Schema
Den första utbildningsveckan är i mångt och mycket vigd till kursintroduktioner och information. Schemat för första perioden hittar du här:
Schema för Webbprogrammerare 180 Hp Campus
Schema för Webbprogrammerare 180 Hp Distans
I schemat ser du också var liveströmmar är publicerade. Passa redan nu på att gå in på https://youtube.com/cslnu och prenumerera! Här kommer väldigt mycket material kopplat till utbildningen att publiceras under dina år hos oss.
Litteratur
Det kan vara en god idé att beställa kurslitteratur till höstens första kurser redan nu. Då är du säker på att din litteratur levereras i tid.
De två kurser du kommer att inleda dina studier med är “Webbprogrammering på klientsidan” och “Webbteknik 1“.
Webbprogrammering på klientsidan:
Information kring kurslitteratur till denna kurs hittar du här:
Lärresurser, Webbprogrammering på klientsidan
Frågor kring denna kurs besvaras av Mats Loock.
Webbteknik 1:
Information kring kurslitteratur till denna kurs hittar du här.
Frågor kring kursen Webbteknik 1 och dess litteratur besvaras av Niklas Andersson.
Utrustning
Oavsett om du studerar på campus eller distans så ska du ha egen dator med till undervisningen. På distans går det bra med en stationär dator, men på campus behöver du en bärbar dator. Anledningen till detta är att det är väldigt svårt att få till en bra personlig utvecklingsmiljö på gemensamma datorer och den utvecklingsmiljö du kommer att arbeta i kommer att vara en otroligt viktig del av din utbildning. I Slack (se nedan) har du bra möjlighet att få svar på exakt vilken datortyp som kommer att passa just dig.
Ska du läsa utbildningen på distans så kräver vi förutom en dator också att du har tillgång till webbkamera, headset och en internetuppkoppling.
Om du inte har webbkamera
och/eller headset redan idag så rekommenderar jag att du införskaffar detta innan kursstart.
“Räcker det inte med den inbyggda mikrofonen i datorn?” Mitt svar är kort och gott: nej, av erfarenhet vet vi att detta ofta är en källa till dålig ljudkvalitet
och problem vid redovisningar vilket också kan ställa till det för andra som är med i samtalet. Headset och webbkamera är det som gäller. Testa även att kamera och ljud/mikrofon fungerar redan innan kursstart.
Utrustningskrav campus:
- Bärbar dator (med Windows, Linux eller MacOS. minimum 8GB RAM)
Utrustningskrav distans:
- Dator (med Windows, Linux eller MacOS. minimum 8GB RAM)
- Headset
- Webbkamera
- Internetuppkoppling
Programwebbplats
Du hittar programmets webbplats på:
https://coursepress.lnu.se/program/webbprogrammerare/
Du hittar det mesta du behöver här. Bland annat hittar du alla kurser som ingår i programmet via denna sida och även annan praktisk information. Ta gärna några minuter och surfa runt för att lära dig hitta på programwebbplatsen.
Slack
För att kommunicera med kursledningen, socialisera med andra kurskamrater och genomföra redovisningar etc. använder vi webbtjänsten “Slack“. Här har du också en utmärkt möjlighet att få all hjälp du behöver
i början av dina studier oavsett tid på dygnet. Logga in redan idag! För att logga in krävs det att du skapar ett nytt konto på Slack med din e-postadress som är kopplad
till ditt datorkonto (@student.lnu.se).
Hur ska jag förbereda mig?
Många av våra studenter kan vittna om att utbildningen är tuff och tidskrävande. Detta gäller speciellt om du inte tidigare har någon erfarenhet av programmering. Du behöver vara mentalt förberedd på att behöva plugga hårt första halvåret. Ju bättre förberedd du är, desto större möjligheter har du att klara av utbildningen på ett bra sätt.
Nytt för 2023 är att vi kommer att erbjuda ett helt öppet kursmaterial som är lämpligt att genomföra innan utbildningsstarten för att du ska få en så bra start på dina studier som möjligt. Detta är givetvis inte obligatoriskt, men genom att gå igenom materialet har du gett dig de bästa av möjligheter att genomföra studierna på ett bra sätt.
Du når kursen via https://coursepress.lnu.se/program/webbprogrammerare/intro-course/ och denna kommer att vara klar för att börja genomföra den 5/8. Innan dess är materialet helt ouppdaterat och i vissa fall helt ovidkommande.
Det kan också vara smart att ögna igenom webbplatserna för de kurser du kommer att läsa de första tio veckorna på utbildningen. Du hittar dessa här:
Studera med funktionsnedsättning
Det finns hjälp och stöd för dig som ska studera med funktionsnedsättning. Undersök dina möjligheter och nyttja de resurser som finns. Ansök om stöd i god tid, gärna redan när du blivit antagen. Läs mer på https://lnu.se/student/stod-och-service/studera-med-funktionsnedsattning/Var kan jag få svar på frågor?
Enklaste sättet att få svar på frågor är genom att använda vår grupp i slack. Det går även bra att nu i början skicka frågor på mail. Jag försöker svara så gott jag kan från hängmattan under semestern! Har du frågor kring administration/registrering etc. så kan du också kontakta Paulina Nilsson som är vår studieadministratör eller Johan Gylling som är vår studievägledare.
Återigen, Välkommen till två eller tre spännande och intressanta år!
/Kalle (karl.johan.rosqvist@lnu.se)