Välkommen!
Informationen på denna sida vänder sig till dig som blivit antagen till Sjökaptensprogrammet (180 hp) på Sjöfartshögskolan, Fakulteten för Teknik vid Linnéuniversitetet. Med detta brev vill vi hälsa dig varmt välkommen och ge dig lite kort information inför terminsstarten.

Introveckan
För att ge dig en bra start på dina studier börjar vi med en introduktionsvecka under vecka 35. På måndagens intromöte ger vi information om universitetets olika stödfunktioner. Tid för intromötet hittar du i ditt schema i TimeEditDärefter möts ni upp av er studentförening (Lambda). 
Under veckan erbjuder vi repetitionsmatematik under tre tillfällen (mer information ges på intromötet) och du får en första chans att lära känna dina studiekamrater. Aktiviteterna är frivilliga, men de är ett bra sätt att komma igång på så vi rekommenderar att du är med på dem.

Mer information om introveckan hittar du här (om du inte redan har läst det).

Programstarten är den 2/9 kl 1515 enligt schema 

Introduktion
Visste du att ca 90% av allt gods som importeras/exporteras till/från Sverige, någon gång under transporten kommer att gå med fartyg? Det är en stor siffra och innebär också att du valt att utbilda dig till ett yrke i en branch som är mycket viktig för samhällsekonomin och i ett större perspektiv även världsekonomin.
Efter fyra år på Sjöfartshögskolan kommer du att kunna få ut en Sjökaptensexamen samt, hos Transportstyrelsen, kunna söka en behörighet som Fartygsbefäl klass V. Du kan då mönstra på i princip vilket sorts fartyg som helst i princip var som helst i världen och börja arbeta som befäl. Med tiden kommer du också att få möjlighet att söka ut din Sjökaptensbehörighet för att få arbeta som befälhavare.
Sjöfartshögskolan i Kalmar strävar alltid efter att de teoretiska kunskaperna ska gå hand i hand med praktiska färdigheter. Vår undervisning speglar detta och många av våra kurser innehåller därför stora delar praktiska övningar och laborationer.
De kunskaper ni förvärvar på skolan kommer ni att använda i praktiken när ni är iväg på den Fartygsförlagda utbildningen.

Allmän information om de två första kurser ni läser:
Grundläggande Sjömanskap 10hp 1GS20S (Kursplan:  Grundläggande Sjömanskap )
Den här kursen ligger utanför Sjökaptensprogrammet och är till för att du ska ha tillräckliga kunskaper för att kunna gå ut på den fartygsförlagda utbildningen. Kursen ger dig ett antal olika kursintyg som du måste ha:
-Grundläggande Säkerhet (Basic Safety Training): innehåller delmomenten Brandskydd, Sjukvård och Miljö-livräddningsutrustning.
-Sjöfartsskydd: ger kunskaper för att du ska kunna ingå i den organisation ombord som skyddar fartyget från olika hot utifrån.
-Säkerhet på tankfartyg: ger de kunskaper du behöver för att få vara elev på tankfartyg av olika slag.
-Sjömanskap: ger dig grundläggande allmänna kunskaper om fartyg och sjöfart och arbete ombord (ej intygsgrundande).  
  
        

Tillämpad Matematik och mekanik 7,5hp 1MM10K. ( Kursplan )
Kursen är till för att repetera och utveckla era kunskaper från matematiken och fysiken på gymnasiet. Många av delarna i kursen kommer ni sedan att använda i andra kurser så som exempelvis Terrester navigation, Skeppsteknik och Lasthantering. Det är alltså viktigt att befästa sina grundkunskaper för att sedan kunna använda dem i sjöfartsrelaterade kurser. 

Texas Räknare TI-30XaMekanik teori fr. extentor Flashcards | Quizlet


Som du förstår kommer vi tidigt att börja med ämnen som är sjöfartsrelaterade. Vi ska hinna med mycket innan du ska ut på ett fartyg (kanske för första gången) och det är därför viktigt att du deltar i undervisningen och framförallt i de moment som är obligatoriska.


Den första Fartygsförlagda utbildningsperioden börjar i november och sträcker sig fram till början av januari. För att kunna delta i denna måste de intygsgrundande delarna av kursen "Grundläggande sjömanskap" vara avklarade. Dessutom måste man ha ett godkänt och giltigt "läkarintyg för Sjöfolk". Vi rekommenderar att ni ordnar detta läkarintyg innan skolstart. Det kan bli svårt att hinna med att göra det här i Kalmar och dessutom har det tyvärr visat sig att priserna verkar gå upp med ökad efterfrågan.

Mer information hittar du i ditt Programrum på Moodle. 

Årskurs 2024-2028 Sjökapten


Schemat för resten av läsperoden hittar ni bäst via Sjöfartshögskolans hemsida: 
Länk: Schema Sjöfartshögskolan

Hitta till oss: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/karta/kalmar/sjofartshogskolan/


Skaffa studentkonto och registrera dig

Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På Lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. 
Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till. Du måste registrera dig på kurserna senast den 8:a september. Du blir då automatiskt registrerad på programmet.
Läs mer här om att registrera sig: Registrera på kurs

MyMoodle
MyMoodle är lärplattformen som används på Linnéuniversitetet. Här hittar du det digitala kursrum där studenter och lärare möts. Du loggar in med ditt studentkonto, se ovan. Här hittar du en introduktionsfilm i MyMoodle.


Teknisk utrustning
Du kommer att behöva en dator, web-kamera och ett USB-headset med inbyggd mikrofon för att kunna delta i digitala möten och presentationer samt kunna lämna in uppgifter eller göra tentor via lärplattformen. Läs mer


Pass
Tänk på att det kan vara långa väntetider för att förnya passet. Du kommer att behöva ett giltigt pass till den Fartygsförlagda utbildningen som börjar redan i november.


Kurslitteratur
Kurslitteraturlistan hittar du alltid i kursplanen för respektive kurs som finns här:
Kurs- och utbildningsplaner 
Skriv in kurskod eller kursnamn i sökfältet för att få fram aktuell kursplan. Om det finns flera versioner ska du välja den senaste versionen.


Studera med funktionsnedsättning
Studenter med funktionsnedsättning har möjlighet att använda pedagogiskt stöd under studietiden. Stödet är individuellt och planeras tillsammans med dig och din samordnare. Ansök i god tid, gärna redan när du blivit antagen. ( https://lnu.se/student/stod-och-service/studera-med-funktionsnedsattning/ )
För kurser på Sjökaptensprogrammet gäller principen att alla hjälpmedel är tillåtna under lektioner/föreläsningar. Vid tentamen ges möjlighet till utökad tid. Vid övningar/laborationer finns inte möjlighet till hjälpmedel.


Förhinder
Är du förhindrad att delta vid programstarten den 2/9, kontakta: Magnus Hofvander: magnus.hofvander@lnu.se


Mer information
Har du frågor så hör av dig till Programansvarig via e-post eller telefon:

Magnus Hofvander, magnus.hofvander@lnu.se, 0480-49 76 84

Linnéuniversitetets växel: 0772-28 80 00



Senast ändrad: onsdag, 3 juli 2024, 08:22