Välkommen!

Informationen på denna sida vänder sig till dig som blivit antagen till programmet NGDPV, Programvaruteknik (180 hp) på Fakulteten för Teknik vid Linnéuniversitetet. Med detta brev vill vi hälsa dig varmt välkommen och ge dig lite kort information inför terminsstarten.

Introduktion

Jag heter Tobias Andersson Gidlund och är programansvarig för kandidatprogrammet Programvaruteknik. I det följande kommer jag att ge dig kort information relaterad till dina kommande kandidatstudier.

Introduktionsvecka

För att ge dig en bra start på dina studier börjar vi terminen med en introduktionsvecka under vecka 35. Vi ger information om universitetets olika stödfunktioner och erbjuder en kort repetitionskurs i matematik. Du får också en första chans att lära känna dina lärare och studiekamrater. Aktiviteterna är frivilliga, men de är ett bra sätt att komma igång på så vi rekommenderar att du är med på dem. Tid för måndagens intromöte hittar du i ditt schema i TimeEdit. Onsdagen är det programmens egna dag och då kommer du också att träffa mig samt studenter från ett par andra IT-program som du kommer att läsa en del kurser tillsammans med under programmets gång. Vi träffar där en rad olika företag inom IT-branschen som berättar vad de håller med och hur det skulle kunna vara att jobba hos dem efter utbildningen.

Du hittar all information om introduktionsveckan här.

Programstart

Måndagen 2 september kl. 9.00 är det introduktionsmöte. Då ger vi information om programmet och gör upprop så vi vet vilka som ska läsa programmet.

Länk till ditt schema: https://cloud.timeedit.net/lnu/web/schema2/ri16x85rX51ZZoQ68766YZQ0yZ075YwQQ63g15YQ7375pQowc.html

Programrum i Moodle: NGDPV - Software Technology - 180hp - Växjö - Campus - 100%

Förberedelser innan programmet startar

Skaffa studentkonto och registrera dig
Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På Lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. När du har ditt konto kommer du åt en rad tjänster på universitetet och kan bl.a. registrera dig på kurser. Registrering på de två första kurserna krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till. Du måste registrera dig senast den 8:e september.

Boende

Du behöver en plats att bo när du kommer till Växjö. Att hitta boende kan vara svårt, speciellt om du väntar för sent. Börja därför leta omedelbart! Studentkåren ger tips om att hitta boende, se https://linnek.se/sv/bostadsportal.

Kan du programmera?

Vi utgår ifrån att du redan har goda färdigheter i att hantera en dator. Det finns däremot inget krav på att du redan har kunskaper i programmering för att gå utbildningen. Av erfarenhet vet vi dock att de som aldrig har provat på att programmera tidigare får lägga ner mycket tid på det under första året.

Jag rekommenderar därför dig som inte har programmerat något tidigare att du studerar en del på egen hand under sommaren. Det finns en mängd olika självstudiekurser på nätet som du kan studera. Vi arbetar mycket med programspråket Java och utvecklingsmiljön Eclipse. I den första kursen kommer du dock att lära dig Python så det kan vara lämpligt att förbereda dig på det. Här är några exempel på sidor som du kan titta på:

Utrustning

Vi rekommenderar starkt att du har en egen bärbar dator med till undervisningen. Anledningen till detta är att det är väldigt svårt att få till en bra personlig utvecklingsmiljö på gemensamma datorer och den utvecklingsmiljö du kommer att arbeta i kommer att vara en otroligt viktig del av din utbildning. Val av dator och operativsystem är dock valfritt. Det finns datorer på campus om du inte skulle ha en egen dator, men i längden är det en sämre lösning för dig. Om du skaffar en ny dator så fokusera på mycket arbetsminne och snabb processor snarare än hög grafikprestanda.

Slack

För att kommunicera med kursledningen, socialisera med andra kurskamrater och genomföra redovisningar etc. använder vi i datavetenskap ofta webbtjänsten "Slack“. Här har du också en utmärkt möjlighet att få all hjälp du behöver i början av dina studier oavsett tid på dygnet.

Börja med att gå till https://coursepress.slack.com - det här är vår Slack-instans. För att komma åt det behöver du ett konto kopplat till LNU. Så om du har använt Slack tidigare kan du inte använda det kontot, du måste skapa ett nytt konto. När du gör det behöver du skapa ett konto och som epostadress ange din @student.lnu.se address. När du tillfrågas om ett lösenord behöver du inte använda det som är kopplat till ditt LNU-studentkonto (det är faktiskt bättre om du inte använder samma).

När kontot har skapats och du kan logga in på Slack-instansen ovan (detta kan ta några försök innan det tillåter dig att göra detta, jag vet inte varför, men fortsätt försöka), kommer du många olika kanaler som används i olika sammanhang t.ex. #1dv501-introduktion-till-programmering. Det finns många andra kanaler som kan vara intressanta för dig, bläddra och gå med i de du tycker är intressanta. En bra kanal för diverse frågor som inte är kopplat till en kurs kan ställas i kanalen #general.

Kontrollera Slack minst en gång om dagen!

Att studera vid Linnéuniversitetet

Inför din studiestart finns det ett antal saker du behöver känna till som ny student vid Linnéuniversitetet. På universitetets webb finns en mängd matnyttig information, t.ex. på sidorna ”Välkommen som student vid Linnéuniversitetet” och ”Under studierna” hittar du en hel del tips om vad du bör tänka på som ny student.

Studera med funktionsnedsättning

Det finns hjälp och stöd för dig som ska studera med funktionsnedsättning. Undersök dina möjligheter och nyttja de resurser som finns. Ansök  om stöd i god tid, gärna redan när du blivit antagen. Läs mer på https://lnu.se/student/stod-och-service/studera-med-funktionsnedsattning/

Studentföreningar
Det finns en utbildningsförening för IT-studenter på Linnéuniversitetet som heter Wädur. De kommer ha olika aktiviteter under introduktionsdagarna för att du ska känna dig välkommen. Delta gärna i dessa så lär du känna dina studiekamrater snabbare! Läs mer på Wädurs webbplats www.wadur.com
En annan studentförening som kan vara intressant för dig är Kodkollektivet som fokuserar på aktiviteter relaterade till programmering och kontakter med IT-företag. Läs mer på https://kodkollektivet.se/

Kursplan/ Kurslitteratur

Kurslitteraturlistan hittar du i kursplanen för respektive kurs och de hittar du här: Kurs- och utbildningsplaner 
Skriv in kurskod eller kursnamn i sökfältet för att få fram aktuell kursplan. Om det finns flera versioner ska du välja den senaste versionen. Det är ändå alltid bra att dubbelkolla att informationen i kursplanen är korrekt, antingen genom att se vad det står om litteratur i det aktuella kursrummet i MyMoodle (den utbildningsplattform som används för de flesta kurserna), eller genom att kontakta kursansvarig. Ibland måste man använda annan litteratur, t.ex. om vald bok inte längre finns allmänt tillgänglig. Kursrum i MyMoodle öppnas senast en vecka innan kursen startar.

Under din första termin (september 2024–januari 2025) kommer du att läsa fyra kurser:

  • 1DV501 Inledande programmering, 7,5 hp
  • 1MA441 Grundläggande matematik för dataloger, 7,5 hp
  • 1DV700 Datorsäkerhet, 7,5 hp (starar i november)
  • 1DV510 Teknikkommunikation, 7,5 hp (starar i november)

Observera att schemat kanske inte är komplett förrän nära kursstart. Kolla regelbundet scheman online för ändringar, även när du redan har börjat på kurserna.

Karriärmöjligheter

Programmet ger dig kvalifikationer för en mängd olika yrken. Exempel på jobb som denna utbildning kan leda till är programmerare, nätverksadministratör och säkerhetskonsult, i såväl små som stora företag. IT-världen är global, så arbete utomlands kan vara lika troligt som arbete i Sverige.

För mer information vänligen kontakta Career Center.

Förhinder
Är du förhindrad att delta vid introduktionsmötet kontakta: Tobias Andersson Gidlund på tobias.andersson.gidlund@lnu.se

Mer information
Har du frågor så hör av dig till programansvarig via e-post eller telefon:
Tobias Andersson Gidlund, tobias.andersson.gidlund@lnu.se
Programklassrum i MyMoodle*: NGDPV - Software Technology - 180hp - Växjö - Campus - 100%
Slack: #softwaretechnologyprogramme

Administrativ kontakt (angående antagning, studieavgifter etc): teknik@lnu.se

Antagningskansli: admission@lnu.se

Studentkår: info@linnek.se

*MyMoodle är lärplattformen som används på Linnéuniversitetet och är det digitala kursrummet där studenter och lärare möts. Här hittar du en introduktionsfilm om MyMoodle.

Linnéuniversitetets växel: 0772-28 80 00

Med vänlig hälsning,
Tobias Andersson Gidlund

 

Senast ändrad: onsdag, 3 juli 2024, 08:19