Välkommen!

Informationen på denna sida vänder sig till dig som blivit antagen till Fysikerprogrammet (180 hp) på Fakulteten för Teknik vid Linnéuniversitetet. Med detta brev vill vi hälsa dig varmt välkommen och ge dig lite kort information inför terminsstarten.

Jag heter Magnus Paulsson och är programansvarig för fysikerprogrammet. Kommer ursprungligen från Växjö men efter lite utbildning (Linköping) och jobb (i USA och Danmark) har jag landat igen i Sverige där jag som docent i fysik undervisar och forskar i fysik.


Introduktionsmöte

Terminen börjar på allvar måndagen den 2 september men innan dess erbjuds ni en introduk­tionsvecka för nya programstudenter. Som blivande student på fysikerprogrammet kan du delta i matematikrepetitionen, den allmänna informationen och i studentföreningarnas aktiviteter. 

På måndag, 26:e augusti, kl 10.30-12.00, samlas vi i salen Leonardo för allmän välkomsthälsning (bl.a. hälsar fakultetens dekan) ihop med andra program. De andra programmen har på onsdagen 28/8 programmens dag, men inte fysikerprogrammet. Vi har istället introduktionslaborationern veckan efter, se nedan.

Veckan efter kommer vi i fysikerprogrammet att träffas och göra introduktionslaborationer och kurserna Atom och Kärnfysik och Linjär Algebra starta.

Introduktionsmötet för Fysikprogrammet äger rum den tisdagen 3 september 9.15-10.00 i D0069 då ni kommer dels att träffa era studentkamrater och dessutom kommer en del av oss på Institutionen för Fysik och Elektroteknik. Tillsammans kommer vi under onsdagen 4/9 8.30-12.00 (D0069) att göra introduktionslaborationerna. För distansstudenter sänder jag live (och spelar in) tisdagen Länk till zoom-rummet. Om ni inte kan ta er till Växjö för introduktionslaborationerna så har jag en hemlaboration som ni ska göra.

1: Starten av Atom och Kärnfysik är på torsdagen 5/9 13.15-17.00 (D0069), den sänds också live via zoom (och spelas in). Länken till zoom-rummet hittar ni på Atom och kärnfysiks mymoodle-rum. Kursen kommer i år att ges med föreläsningar på engelska (kurslitteratur fortfarande svensk, eller engelsk om man föredrar det). Vi gör detta på prov i år för att ni ska få tillfälle att träffa en av våra forskningsaktiva medarbetare i början på studierna. Tentamensfrågorna kommer att vara både på svenska och engelska.

2: Måndagen 2/9 13.15-15 (D1136) är det introduktion för Linjär Algebra.

Karriär

Den generella kompetens du får genom programmet efterfrågas inom många delar av arbetsmarknaden. Oftast arbetar fysiker med forskning och utveckling inom större tillverkningsföretag och kvalificerade konsultfirmor. Du kan exempelvis jobba med analys, simulering eller laborativt arbete. Tekniska fysiker arbetar ofta med konstruktion och beräkningar. Du kan också få jobb på universitet och forskningsinstitut.


Skaffa studentkonto och registrera dig

Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På Lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till. Du måste registrera dig senast den 8:e september.

Litteratur

Kurslitteraturlistan hittar du i kurs-/ och utbildningsplanen som finns här: Kurs- och utbildningsplaner Skriv in kurskod eller kursnamn i sökfältet för att få fram aktuell kursplan. Om det finns flera versioner ska du välja den senaste versionen.

Det är alltid en bra att dubbelkolla att informationen i kursplanen är korrekt, antingen genom att se vad det står om litteratur i det aktuella kursrummet i MyMoodle (den utbildningsplattform som används för de flesta kurserna), eller genom att kontakta kursansvarig. Ibland måste man använda annan litteratur, t.ex. om vald bok inte längre finns tillgänglig.

Mer information

Programklassrum i MyMoodle: Fysikerprogrammet Växjö

Linnéuniversitetets växel: 0772-28 80 00

Med vänlig hälsning,

Magnus Paulsson
DOCENT
Institutionen för fysik och elektroteknikFakulteten för teknik

Senast ändrad: måndag, 12 augusti 2024, 08:55