Välkommen!

Du har sökt och blivit antagen (förutsatt att du fått ett positivt antagningsbesked) till Sjökaptensprogrammet (180 hp) på Institutionenen för Teknik vid Linnéuniversitetet. Med detta brev vill vi hälsa dig varmt välkommen och ge dig lite kort information inför terminsstarten.

Introduktion
Visste du att ca 90% av allt gods som importeras/exporteras till/från Sverige, någongång under transporten kommer att gå med fartyg? Det är en stor siffra och innebär också att du valt att utbilda dig till ett yrke i en branch som är mycket viktig för samhällsekonomin och i ett större perspektiv även världsekonomin.

Efter fyra år på Sjöfartshögskolan kommer du att kunna få ut en Sjökaptensexamen samt kunna söka en behörighet som Styrman klass V. Du kan då mönstra på i princip vilket sorts fartyg som helst i princip var som helst i världen och börja arbeta som befäl. Med tiden kommer du också att få möjlighet att söka ut din Sjökaptensbehörighet för att få arbeta som befälhavare.

Sjöfartshögskolan i Kalmar strävar alltid efter att de teoretiska kunskaperna ska följas av praktiska färdigheter. Vår undervisning speglar detta och många av våra kurser innehåller därför stora delar praktiska övningar och laborationer.

De kunskaper ni förvärvar på skolan kommer ni att använda i praktiken när ni är iväg på den Fartygsförlagda utbildningen.

Allmän information om de två första kurser ni läser:

Grundläggande Sjömanskap 7,5hp 1GS10S (Grundläggande Sjömanskap  ): Den här kursen ligger utanför Sjökaptensprogrammet och är till för att du ska ha tillräckliga kunskaper för att kunna gå ut på den fartygsförlagda utbildningen. Kursen ger dig ett antal olika kursintyg som du måste ha:

-Grundläggande Säkerhet (Basic Safety Training): innehåller delmomenten Brandskydd, Sjukvård och Miljö-livräddningsutrustning.

-Sjöfartsskydd: ger kunskaper för att du ska kunna ingå i den organisation ombord som skyddar fartyget från olika hot utifrån.

-Säkerhet på tankfartyg: ger de kunskaper du behöver för att få vara elev på tankfartyg av olika slag.

-Sjömanskap: ger dig grundläggande allmänna kunskaper om fartyg och sjöfart och arbete ombord (ej intygsgrundande).    

        

Terrester Navigation och nautiska instrument 7,5hp 1NA90K (Terrester navigation och nautiska instrument): Den här kursen ger dig grundläggande kunskaper i navigering samt de viktigaste nautiska instrument vi använder för detta.

Som du ser kommer vi genast att börja med ämnen som är sjöfartsrelaterade. Vi ska hinna med mycket innan du ska ut på ett fartyg (kanske för första gången) och det är därför viktigt att du deltar i undervisningen och framförallt i de moment som är obligatoriska.

Den första Fartygsförlagda utbildningsperioden börjar i november och sträcker sig fram till början av januari. För att kunna delta i denna måste de intygsgrundande delarna av kursen "Grundläggande sjömanskap" var avklarad. Dessutom måste man ha ett godkänt och giltigt "läkarintyg för Sjöfolk". Vi rekommenderar att ni ordnar detta läkarintyg innan skolstart. Det kan bli svårt att hinna med att göra det här i Kalmar och dessutom har det tyvärr visat sig att priserna verkar gå upp med ökad efterfrågan.

För dig som känner att du behöver friska upp dina kunskaper i matematik kommer det även att finnas en fristående kurs i Matematik tillgänglig som du kan läsa under den fartygsförlagda utbildningen. Mer information om denna får du under introduktionstillfället.

Träffar
Vi börjar den 2/9 (vecka 36) klockan 1300 med ett introduktionstillfälle i sal Ma119 där vi hälsar er välkomna och ger allmän information fram till ca 1430. Klockan 1515 träffas vi sedan alla i sal Ma135 där Prefekt och övriga lärare kommer presentera sig och önska er välkomna.

Redan nästa dag kommer undervisningen att sätta igång med de två kurser ni ska läsa under den första läsperioden. Schemat för resten av läsperoden kommer ni att kunna hitta via Sjöfartshögskolans hemsida (https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/organisation/fakulteten-for-teknik/sjofartshogskolan/) eller på LNU.se.

Hitta till oss: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/karta/kalmar/sjofartshogskolan/

Introduktionsvecka med studentföreningen Lambda

Under veckan innan skolstart kommer studentföreningen Lambda att anordna aktiviteter för att välkomna er och introducera er i studentlivet. Mer information om detta finns på deras hemsida ( https://www.lambdastudentforening.se/ ) och på Facebook.

Skaffa studentkonto och registrera dig
Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På Lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till.

MyMoodle
MyMoodle är lärplattformen som används på Linnéuniversitetet. Här hittar du det digitala kursrum där studenter och lärare möts. Du loggar in med ditt studentkonto, se ovan. Här hittar du en introduktionsfilm i MyMoodle.

Teknisk utrustning
Du behöver en dator och ett USB-headset med inbyggd mikrofon för att kunna delta i digitala möten och presentationer. Läs mer

Litteratur

Kurslitteraturlistan hittar du i kurs-/ och utbildningsplanen som finns här:
Kurs- och utbildningsplaner Skriv in kurskod eller kursnamn i sökfältet för att få fram aktuell kursplan. Om det finns flera versioner ska du välja den senaste versionen.

Förhinder
Är du förhindrad att delta vid introduktionstillfället kontakta: Magnus Hofvander magnus.hofvander@lnu.se

Mer information
Har du frågor så hör av dig till kursansvarig via e-post eller telefon:
Magnus Hofvander, magnus.hofvander@lnu.se, 0480-49 76 84

Linnéuniversitetets växel: 0772-28 80 00

Med vänlig hälsning,
Magnus Hofvander

Last modified: Tuesday, 18 June 2019, 3:16 PM