Välkommen till Hälsovetenskapliga programmet - inriktning biovetenskap

 Du har sökt och blivit antagen till Hälsovetenskapliga programmet – inriktning biovetenskap (180 hp) på Fakulteten för hälso- och livsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Med detta brev vill vi hälsa dig varmt välkommen och ge dig lite kort information inför terminsstarten.

Skaffa studentkonto och registrera dig

Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På www.lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till. Du måste registrera sig på kursen allra senast första dagen, dvs måndag 2/9, för att behålla din plats på kursen.

Introduktionsmöte

Programmet ges på distans med obligatoriska träffar i Kalmar några gånger varje termin. Upprop till programmet sker digitalt via läroplattformen moodle och zoom och terminen startar vecka 36. Ni läser två olika kurser parallellt: Hälsovetenskap, perspektiv och metod 7,5 hp och Livets kemi 15 hp.

Under vecka 36 kommer det att vara två upprop: den 3:e september kl. 10.00-12.00 är det ett obligatoriskt upprop och kursintroduktion för kursen Hälsovetenskap, perspektiv och metod 7,5 hp (kurskod 1VÅ091) där ni träffar kursansvarig Gunilla Larsen. Den 4:e september kl. 09.00-09.45 är det ett obligatoriskt upprop och kursintroduktion för kursen Livets kemi 15 hp (kursjod 1BK023) där ni träffar kursansvarig Boel Lindegård.

Onsdagen den 11/9 är det en obligatorisk programinformation i Kalmar med start kl. 10.00, då ni träffar Gunilla Larsen som ansvarar för kursen Hälsovetenskap och kl. 13.00 träffar ni programansvarig Camilla Mohlin mfl. Information om schema för kurserna kommer att finnas tillgängligt via moodlesidorna för respektive kurs och via timeedit, som ni bör bekanta er med (länkar finns på moodlesidorna). Efter introduktion och programinformation är det gruppövningar och laboration på schemat. Inför laborationen kommer det att finnas en obligatorisk quizz (frågor härrörande till laborationen, dessa frågor kan ni svara på mha laborationshandledningen som finns på kursens moodlesida) som ni måste ha gjort innan ni får laborera, quizzen måste vara klar och godkänd senast på måndagen den 9/9 kl. 16.00.

Kurssidorna i MyMoodle görs tillgängliga ett par veckor före terminsstart. Titta gärna på dem redan då, där finns mycket information kring kursernas innehåll och genomförande. Under er utbildning kommer den största delen av undervisningen att ges via zoom, det distansverktyg som vi oftast använder för föreläsningar och andra övningar som sker i realtid. Det kommer att finnas en länk på kursens sida i MyMoodle (den lärplattform som vi använder) så att ni enkelt hittar det digitala rum i zoom som är avsett för mötet.

Utbildningens första termin innehåller tre kurser; Livets kemi 15 hp, Hälsovetenskap, perspektiv och metod 7,5 hp samt Samhälle, kultur och hälsa 7,5 hp. Livets kemi pågår under hela första terminen och den kurs som startar samtidigt nu vid terminens början är Hälsovetenskap, perspektiv och metod. I Livets kemi går vi igenom den grundläggande kemi som är nödvändig för att ni ska förstå hur vi fungerar och tillgodogöra er innehållet i senare kurser som behandlar människokroppens fysiologi, vilka näringsämnen vi behöver, varför vår livsstil kan göra oss sjuka etc. Under terminen är det några obligatoriska träffar i Kalmar.

I Hälsovetenskap, perspektiv och metod diskuterar vi vad hälsa egentligen är – vilket ni kommer att förstå inte är alldeles självklart. Vi börjar också diskutera vad vetskap och vetenskap är. När ni tittar på kurslitteraturen förstår ni att vi diskuterar hälsa kring ett aktuellt hälsotema – nämligen fetma. Gunilla Larsen (gunilla.larsen @lnu.se) ansvarar för kursen Hälsovetenskap, perspektiv och metod och Boel Lindegård (boel.lindegård@lnu.se) för Livets kemi. Har ni frågor som rör dessa kurser specifikt är ni välkomna att kontakta dem, förslagsvis via mejl.

För alla kurser finns det kursplaner (når med kurskod) som beskriver mål och innehåll, dessutom finns i kursplanen angivet vilken litteratur som ingår. Det är alltså viktigt att du före kursernas start tar del av dessa kursplaner och skaffar den litteratur som anges. Alla kursplaner hittar du på universitetets web.

Litteratur

Kurslitteraturlistan hittar du i kursplanerna som finns här: https://lnu.se/student/under-studierna/kurs-och-utbildningsplaner/ skriv in kurskod eller kursnamn i sökfältet för att få fram aktuell kursplan. Om det finns flera versioner ska du välja den senaste versionen. Kursplaner för respektive kurs finner ni även på respektive kurs moodlesida.

 

Mer information

Har du frågor så hör av dig till program-/kursansvariga förslagsvis via mejl, alternativt via Linnéuniversitetets växel: 0772-28 80 00. Har du andra frågor kontakta kursansvariga lärare. Gärna också programansvarig Camilla Mohlin (halsovetenskapligaprogrammet.biovetenskap@lnu.se).

Boende i Kalmar

För övernattning i Kalmar kan vi rekommendera: Vandrarhemmet Svanen tel: 0480-12928, https://hotellsvanen.se/ eller Slottshotellet tel: 0480-88260, https://slottshotellet.se/.

 

Med vänlig hälsning
Programansvarig, Camilla Mohlin


Senast ändrad: onsdag, 19 juni 2024, 13:55