Misstanke om fusk
Vad händer vid misstanke om fusk?
Vi utgår naturligtvis från att alla våra studenter undviker fusk. Så länge du skriver din tentamen, uppsats och andra inlämningsuppgifter själv, utan andra hjälpmedel än de som är tillåtna behöver du inte oroa dig, men ibland frestas vissa att ta genvägar. Det är därför viktigt att känna till vad som räknas som fusk och vad konsekvenserna av fusk blir.
Du måste ange källa eller referens:
Använder du andras material från t ex böcker, vetenskapliga artiklar och uppsatser måste du alltid ange källa. Det gäller både böcker och artiklar i pappersform och elektroniska källor som Internet eller databaser.
Det finns flera system för att ange korrekta referenser. Det s.k. Harvardsystemet är vedertagen standard och rekommenderas av de flesta lärare.
Detta räknas som fusk
- Att lämna in en tentamen eller en uppsats skriven av någon annan.
- Att ta med sig fusklappar till en tentamen, att titta på någon annans svar under tentamenstillfället, eller att använda sig av andra hjälpmedel än de tillåtna.
- Att kopiera hela eller delar av texter skrivna av andra och presentera den som sin egen, även om du anger referens.
- Att inte delta i grupparbete men ändå stå med som författare när arbetet lämnas in.
Detta räknas inte som fusk:
- Att citera ur texter skrivna av andra om du gör det för att belysa något i din egen framställning, förutsatt att citatet har en omfattning som är motiverad av syftet med citatet. Citatet ska markeras med citattecken.
- Att referera andras texter, det vill säga återberätta med egna ord.
Refero - Antiplagieringsguiden
Det webbaserade läromedlet Refero visar hur du kan använda andras texter i din text och på så vis undvika att plagiera. Guiden innehåller 16 sidor, och det tar ungefär 30 minuter att gå igenom den.
Urkund
Vissa kurser använder Urkund för att kontrollera uppsatser och inlämningsuppgifter. Urkund är ett helt automatiserat system mot plagiering och används framgångsrikt på universitet och högskolor i hela Europa. Urkunds system kontrollerar alla dokument mot tre centrala källområden; Internet, förlagsmaterial och tidigare inskickat studentmaterial.
En lärare som misstänker fusk är skyldig att anmäla det till prefekten, som i sin tur avgör om ärendet ska anmälas till disciplinnämnden. En lärare får alltså inte själv besluta om det är fusk eller ej, och inte heller avgöra eventuell åtgärd.