Välkommen!

Informationen på dessa sidor vänder sig till dig som blivit antagen till programmet Påbyggnadsutbildning inom datavetenskap 60 hp vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Till dig vill jag säga: Välkommen!

Jag som skriver detta heter Johan Leitet och är från och med höstterminen 2018 programansvarig för programmet. Tillsammans med ett antal lärare vill jag hälsa dig välkommen till ett riktigt lärorika år för dig såväl som för oss. På denna sida försöker vi samla all den information som du som ny student behöver. Har du några frågor så kan du maila, ringa eller kontakta mig på Twitter. Det går även bra att ställa frågor i Slack. (se nedan)

Som du säkert vet så går det att läsa utbildningen antingen på plats hos oss i Kalmar eller på distans. Du som läser på distans behöver inte ta dig till Kalmar för några träffar – om du inte gärna vill det, förstås.

Välkomnande och introduktionsmöte

Utbildningen startar den 3e september (klockan 09.15) med välkomnande i Kalmar, jag räknar med att du som läser på campus är på plats då. Du som läser på distans kommer att kunna vara med live via en webbsändning. Har du ingen möjlighet att delta, varken på campus eller distans, så kommer informationen att spelas in och publiceras här efter det att aktiviteten genomförts. Du behöver inte kontakta mig och anmäla förhinder. Om du tidigare läst vår tvååriga Webbprogrammerarutbildning så behöver du inte delta vid detta välkomnande.

Välkommnande: Måndagen den 3 september, kl 09.15-10.15
På plats: Sal Kalmarsund (Brofästet Hotell & Konferens, Kalmar Nyckel, Vänster vid huvudingång)
På distans: Live

Programintroduktion: Måndagen den 3 september, kl 11.15-12.00
På plats: Ny230
På distans: Live

Inspelning av välkomnandet:

"Upprop"

På utbildningen har vi inget traditionellt upprop vid introduktionstillfället. Istället självregistrerar du dig via https://lnu.se/student. Du behöver logga in med ditt studentkonto för att kunna genomföra registreringen. (se nedan)

Skaffa studentkonto och registrera dig

Ett av de viktigaste momenten för dig att så tidigt som möjligt, dock tidigast 2018-08-03, ordna upp är att se till att du kvitterar ut ditt studentkonto (har du redan ett LNU-studentkonto kan du bortse från detta.). Med hjälp av studentkontot så kan du bland annat:

  • Registrera dig på de kurser du ska läsa.
  • Få tillgång till ett e-postkonto som du behöver för att registrera dig på vissa tjänster.
  • Få tillgång till speciella utbildningsresurser på andra tjänster som t.ex. GitHub och Slack.
  • Kunna koppla upp din privata dator mot Universitetets nät.

Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På Lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till.

Lokaler

LNU håller just nu på att bygga helt nya lokaler centralt i Kalmar vid Universitetskajen. För din del kommer det att innebära att du under den första terminens studier kommer att ha all undervisning i våra nuvarande lokaler på Kalmar Nyckel. Runt den 7e december kommer vi sedan att flytta till våra alldeles nybyggda lokaler på Universitetskajen.

Ni kan läsa mer om Universitetskajen här

Schema

Den första utbildningsveckan är i mångt och mycket vigd till kursintroduktioner och information. Schemat för första perioden hittar du här:

Schema Höstterminen 2018

(Observera att ditt schema kommer att bestämmas av vilka kurser du väljer att läsa. Det är alltså inte säkert att du kommer att delta vid alla aktiviteter på schemat ovan.)

Vilka kurser ska jag läsa?

Beroende på din bakgrund så kommer du att läsa programmet med olika upplägg. Du kommer att få mer information kring detta vid programstart och då också få välja vilka kurser som ska ingå i din planering.

Utrustning

Oavsett om du studerar på campus eller distans så ska du ha egen dator med till undervisningen. På distans går det bra med en stationär dator, men på campus behöver du en bärbar dator. Anledningen till detta är att det är väldigt svårt att få till en bra personlig utvecklingsmiljö på gemensamma datorer och den utvecklingsmiljö du kommer att arbeta i kommer att vara en otroligt viktig del av din utbildning. Det visar sig att oavsett om vi erbjuder datorer på plats i Kalmar så väljer de flesta studenter väldigt snart att skaffa egna datorer. För dig som läser på campus så kommer det att finnas ett begränsat antal fasta datorer i våra salar som du kan använda om du inte har möjlighet att skaffa en egen bärbar dator, men vi uppmanar dig ändå att investera i en dator då du kommer att ha en oerhörd nytta av denna under din tid hos oss. I Slack (se nedan) har du bra möjlighet att få svar på exakt vilken datortyp som kommer att passa just dig.

Ska du läsa utbildningen på distans så kräver vi förutom en dator också att du har tillgång till  webbkameraheadset och en stabil internetuppkoppling.
Om du inte har webbkamera och/eller headset redan idag så rekommenderar jag att du införskaffar detta innan kursstart.
“Räcker det inte med den inbyggda mikrofonen i datorn?” Mitt svar är kort och gott: nej, av erfarenhet vet vi att detta ofta är en källa till dålig ljudkvalitet och problem vid redovisningar vilket också kan ställa till det för andra som är med i samtalet. Headset och webbkamera är det som gäller. Testa även att kamera och ljud/mikrofon fungerar redan innan kursstart.

Utrustningskrav campus:

  • Bärbar dator (med Windows, Linux eller MacOS)

Utrustningskrav distans:

  • Dator (med Windows, Linux eller MacOS)
  • Headset
  • Webbkamera
  • Internetuppkoppling

Programwebbplats

Du hittar programmets webbplats på:

https://coursepress.lnu.se/program/complementary-cs-studies/

Du hittar det mesta du behöver under "Startsida Student". Bland annat hittar du alla kurser som ingår i programmet via denna sida och även annan praktisk information. Ta gärna några minuter och surfa runt för att lära dig hitta på programwebbplatsen. (Just nu under uppbyggnad inför HT2018) 

Slack

För att kommunicera med kursledningen, socialisera med andra kurskamrater och genomföra redovisningar etc. använder vi webbtjänsten “Slack“. Här har du också en utmärkt möjlighet att få all hjälp du behöver i början av dina studier oavsett tid på dygnet. Logga in redan idag! För att logga in krävs det att du skapar ett nytt konto på Slack med din e-postadress som är kopplad till ditt datorkonto. Gå gärna med i kanalen #cs-bachelor som är den kanal i vilken vi kan diskutera programmet och dess upplägg.

Var kan jag få svar på frågor?

Enklaste sättet att få svar på frågor är genom att använda vår grupp i slack. Det går även bra att skicka frågor på mail eller ställa frågor via Twitter. Jag försöker svara så gott jag kan från hängmattan under semestern! Har du frågor kring administration/registrering etc. så kan du också kontakta Catrine Bramhag Svensson som är vår studieadministratör eller Bengt Persson som är vår studievägledare.

Återigen, Välkommen till ett spännande och intressant år!

/Johan Leitet (johan.leitet@lnu.se, @leitet)

Senast ändrad: onsdag, 5 september 2018, 13:20