Välkommen!

Du har sökt och blivit antagen till NGDPV, Programvaruteknik (180 hp) på Fakulteten för Teknik vid Linnéuniversitetet. Med detta brev vill vi hälsa dig varmt välkommen och ge dig lite kort information inför terminsstarten.

Introduktionsmöte
Onsdagen 29 augusti kl. 10.00 är det introduktionsmöte. Då ger vi information om programmet och gör upprop så vi vet vilka som ska läsa programmet.

  • 10.00 - 10.40, Wicksell, Hus K. Allmän introduktion till universitetet och Fakulteten för Teknik. 
  • 11.00 - 12.00, D1136, hus D. Introduktion till Programvaruteknik.

Mötet är en del av introduktionsveckan (se nedan).

Introduktionsvecka
För att du ska få nyttig information och lära känna dina lärare och studiekamrater, börjar vi terminen med några introduktionsdagar under vecka 34. Där ingår bl.a. en kort repetitionskurs i matematik. Aktiviteterna är frivilliga, men de är ett bra sätt att komma igång på så vi rekommenderar att du är med på dem. Torsdag eftermiddag är det programmets egna dag och då kommer du också att träffa studenter från Nätverkssäkerhet och Matematikerprogrammet som du kommer att läsa en del kurser tillsammans med under programmets gång. Vi träffas kl 13.00 i entrén mellan hus B och hus D.

Du hittar all information om introduktionsveckan här.


Skaffa studentkonto och registrera dig
Du behöver ha ett studentkonto för att kunna registrera dig. På Lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till.

Terminsstart
Terminen startar officiellt måndagen 3 september och då startar också undervisningen på kurserna i programmet. Varje kurs startar med ett obligatoriskt introduktionsmöte. Du kommer till att börja med läsa två kurser:

• 1MA441, Grundläggande matematik för dataloger. Startar måndagen 3 september kl. 10.15. Se schemat.
• 1DV005, Problemlösning och modellering. Startar måndagen den 3 september kl. 13.15. Se schemat.

Kan du programmera?
Vi utgår ifrån att du redan har goda färdigheter i att hantera en dator. Det finns däremot inget krav på att du redan har kunskaper i programmering för att gå utbildningen. Av erfarenhet vet vi dock att de som aldrig har provat på att programmera tidigare får lägga ner mycket tid på det under första året.

Jag rekommenderar därför dig som inte har programmerat något tidigare att du studerar en del på egen hand under sommaren. Det finns en mängd olika självstudiekurser på nätet som du kan studera. Vi arbetar mycket med programspråket Java och utvecklingsmiljön Eclipse, så det kan vara lämpligt att börja med det. Här är några exempel:

http://eclipsetutorial.sourceforge.net/totalbeginner.html

www.vogella.com/tutorials/java.html

Utrustning

Vi rekommenderar starkt att du har en egen bärbar dator med till undervisningen. Anledningen till detta är att det är väldigt svårt att få till en bra personlig utvecklingsmiljö på gemensamma datorer och den utvecklingsmiljö du kommer att arbeta i kommer att vara en otroligt viktig del av din utbildning. Det finns datorer på campus om du inte skulle ha en egen dator, men i längden är det en sämre lösning för dig.

Slack

För att kommunicera med kursledningen, socialisera med andra kurskamrater och genomföra redovisningar etc. använder vi ofta webbtjänsten “Slack“. Här har du också en utmärkt möjlighet att få all hjälp du behöver i början av dina studier oavsett tid på dygnet. Logga in redan idag! För att logga in krävs det att du skapar ett nytt konto på Slack med din e-postadress som är kopplad till ditt datorkonto.

Att studera vid Linnéuniversitetet
Inför din studiestart finns det ett antal saker du behöver känna till som ny student vid Linnéuniversitetet. På universitetets webb finns en mängd matnyttig information, t.ex. på sidorna ”Innan du börjar” och ”Under studierna” hittar du en hel del tips om vad du bör tänka på som ny student.

Studentföreningen Wädur
Det finns en utbildningsförening för IT-studenter på Linnéuniversitetet som heter Wädur. De kommer ha olika aktiviteter under introduktionsdagarna för att du ska känna dig välkommen. Delta gärna i dessa så lär du känna dina studiekamrater snabbare! Läs mer på Wädurs webbplats www.wadur.com
Det finns även en ny studentförening, Kodkollektivet, som fokuserar på aktiviteter relaterade till programmering och kontakter med företag. Läs mer på https://kodkollektivet.se/sv/

Litteratur
Kurslitteraturlistan hittar du i kurs-/ och utbildningsplanen som finns här: 
Kurs- och utbildningsplaner Skriv in kurskod eller kursnamn i sökfältet för att få fram aktuell kursplan. Om det finns flera versioner ska du välja den senaste versionen.

Det är alltid en bra att dubbelkolla att informationen i kursplanen är korrekt, antingen genom att se vad det står om litteratur i det aktuella kursrummet i MyMoodle (den utbildningsplattform som används för de flesta kurserna), eller genom att kontakta kursansvarig. Ibland måste man använda annan litteratur, t.ex. om vald bok inte längre finns tillgänglig. 

Förhinder
Är du förhindrad att delta vid introduktionstillfället kontakta
Ola Flygt Ola.Flygt@lnu.se

Mer information
Har du frågor så hör av dig till programansvarig via e-post eller telefon:
Ola Flygt, Ola.Flygt@lnu.se, 0470-70 86 49
Programklassrum i MyMoodle*: NGDPV - Software Technology - 180hp - Växjö - Campus - 100%

*MyMoodle är lärplattformen som används på Linnéuniversitetet och är det digitala kursrummet där studenter och lärare möts. Här hittar du en introduktionsfilm i MyMoodle.

Linnéuniversitetets växel: 0772-28 80 00

Med vänlig hälsning,
Ola Flygt

Senast ändrad: tisdag, 12 juni 2018, 16:26