Välkommen till magisterkursen med översättningsinriktning engelska/franska/tyska–svenska!

Kursen 4EN31E/4FR32E/4TY32E börjar måndagen den 30 augusti och introduktionsmötet äger rum fredagen den 10 september, kl. 10.15–15.30, via Zoom. Introduktionsdagen ägnas åt allmän uppstartsinformation, uppsatsinformation och översättning till svenska.

På grund av rådande omständigheter och den osäkra situationen till följd av Covid-19 kommer introduktionsmötet att äga rum digitalt via mötesverktyget Zoom. Detta gäller även för höstterminens övriga träffar. VT-22 planeras träffar att åter genomföras på campus i Växjö.

Schema för introduktionsdagen fredagen 10 september
10.15–12
Intro och uppsats med Jenny Ström Herold och Magnus Levin (alla språk)
LUNCH
13.15–15.30
Översättning engelska och tyska till svenska (ML + JSH)
Översättning franska till svenska (Liviu Lutas)

Zoom-information och obligatorisk närvaro

Länk till Zoommöte, Intro + översättning eng/ty till sv: https://lnu-se.zoom.us/j/68154825571

Länk till fransk översättning från 13.15:  https://lnu-se.zoom.us/my/liviulutas

Utrustning som behövs för vår introduktionsträff är dator, kamera och helst headset för bättre ljud. Vi börjar 10.15, men logga in ca 15 minuter innan så att vi hinner med problemlösning om det behövs. Din kamera ska vara på under mötet, men din mikrofon ska vara avstängd när du inte själv pratar för att minimera brus och annat.

När du loggar in till mötet är det viktigt att du anger ditt fullständiga namn (för- och efternamn) och inte bara initialer. För att ändra visningsnamn håller du muspekaren över din bild. Klicka sedan på de tre prickarna uppe i höger hörn och välj Rename.

Om du inte kan närvara vid mötet meddela Magnus Levin (se e-postadress längre ner) före mötet. Om du inte gör detta riskerar du att förlora din plats. Notera att utbildningens träffar är obligatoriska. 

Kursupplägg och träffar
Under denna andra termin läser ni 10 hp översättning till svenska och 5 hp översättning från svenska samt 15 hp uppsatskurs.

Höstens (2021) och vårens (2022) campusträffar ligger på följande dagar:
10 september: introduktion, översättning från engelska/franska/tyska till svenska (Zoom)
26 november: terminologi, översättningsforskning, översättning inom EU och översättning från svenska (Zoom)
2 juni: slutseminarium för självständigt arbete, tyska och franska (campus)
3 juni: slutseminarium för självständigt arbete, engelska (campus)

I mitten på augusti kommer vi att skicka ut den första texten att översätta till svenska. Deadline för denna texten är fredagen den 3 september, 17.00. Vi kommer att diskutera den vid introduktionsmötet.

Du kommer redan under tidig höst att så smått påbörja arbetet med magisteruppsatsen. Uppsatsen består av en översättning av en längre text (alternativt två–tre texter av samma texttyp/stil) till svenska, som man också skriver en längre översättningsvetenskaplig analys till. Börja gärna redan nu att fundera på vad för typ av facktext som kan vara intressant för dig att översätta. 

Litteratur och kursplan/utbildningsplan
Kursplanerna med litteraturlista hittar du här:

4EN31E
4TY32E

4FR32E

På programmets webbplats kan du också hitta en länk till utbildningsplanen. Läs också gärna informationen under avsnittet Vanliga frågor.


Övrig information om studentkonto, registrering och MyMoodle

LNU tillämpar självregistrering, det betyder att du registrerar dig själv på de olika kurserna genom hela utbildningen. På lnu.se/nystudent finns information om hur du gör. Registrering krävs för att du ska kunna påbörja den utbildning som du har blivit antagen till. Du kan registrera dig en vecka innan kursstart samt under kursstartsveckan.

Om du har registrerat dig men inte är aktiv under kursens första tre veckor kan du komma att bli avregistrerad. Du kommer inte få något meddelande om detta men kan se din registreringsstatus på studentwebben. Om du har blivit avregistrerad men vill gå kursen kan du höra av dig till Helena Rydén (helena.ryden@lnu.se). Glöm inte att uppge vilken kurs det gäller samt ditt personnummer.

Schema, terminstider och annat som kan vara bra att veta, hittar du på programmets MyMoodle-sida, till höger om välkomstbrevet. I vår serviceportal hittar du guider och stöd för de system som används i undervisningen: serviceportalen.lnu.se/sv-se

Hör gärna av dig om du har frågor.

Jenny Ström Herold och Magnus Levin, programansvariga
jenny.strom.herold@lnu.se
magnus.levin@lnu.se

Senast ändrad: onsdag, 9 juni 2021, 09:32