Seminarium - Vem äger sanningen om offentligt riskkapital till småföretag?

Seminarium - Vem äger sanningen om offentligt riskkapital till småföretag?

av Helena Mallin -
Antal svar: 0

Seminarium för lärare, studenter och regionens praktiker

Vem äger Sanningen om offentligt riskkapital till småföretag?

- om utvärdering och analys i ett öppet samhälle

Seminarieinledare: Dr. Dan Hjalmarsson, tidigare GD Tillväxtanalys

Tid och plats: Torsdagen den 6 oktober 10-12 i sal M1053, Linnéuniversitet, Växjö

Seminarieledare: Bengt Johannisson, Professor (e.m.)

Dan Hjalmarsson har doktorerat vid Uppsala universitet på en avhandling om ”Programteori för statlig företagsservice” och han har under mer än tre decennier arbetat med att ta fram underlag till politiska beslut inom närings- och innovationspolitiken. Det har han gjort dels som chef för en analysavdelning på dåvarande Industridepartementet, dels som konsult och egen företagare och dels som generaldirektör och chef för myndigheten Tillväxtanalys.

Vid seminariet vill han presentera hur dessa underlag tagits fram. Vilka aktörer som fått genomslag? Vilken roll forskningen spelat? Och han ställer frågan om regeringen behöver en utvärderingsmyndighet som Tillväxtanalys? Är det inte bättre att regeringskansliet tar fram egna ”korrekta” underlag?

Dan Hjalmarsson kommer att exemplifiera problematiken med statligt riskkapital. I höstens regeringsförklaring framhåller statsministern att statligt riskkapital är en viktig pusselbit för att skapa nya företag och jobb, och att verksamheten bör centraliseras till en ny organisation - Saminvest. Statsministerns uppfattning får stöd från av exempelvis Tillväxtverket och Vinnova samt statliga ALMI, som själva har kapitalförsörjning som huvuduppgifterna och därför knappas kan förväntas komma fram till något avvikande. Tillväxtanalys å andra sidan har haft en mer reserverad inställning, baseras på forskning och kontrafaktiska utvärderingar där man funnit mer begränsat stöd för denna typ av politik. 

Men ger inte den "oberoende" Riksrevisionen svaret: Sanningen?.......

Mycket välkomna

Jan Alpenberg/Företagsekonommi och Lars Behrenz/Nationalekonomi