Inför VFU
Inför VFU
Att tänka på inför VFU
Studenterna gör under sin utbildning VFU vid tre tillfällen, ofta inom kurser som tillhör tre olika institutioner. Våra VFU-kursplaner bygger dock på en enhetlig syn på innehåll, progression och bedömning och är därför identiska för alla studenter, oavsett ämnesval.
För att handledarna ska få en så adekvat introduktion som möjligt till sin uppgift att vägleda våra studenter under VFU är det viktigt att vi dels gör ett välkomnande utskick till dem inför VFU (se Exempel på utskick till handledare inför VFU), dels att vi har ett så heltäckande informationsmaterial som möjligt tillgängligt på LUB-portalen.
För att studenterna ska få en så bra helhetsbild som möjligt av innehåll, progression och bedömning i VFU är det därför önskvärt att vi i alla ämnen så ofta det går inkluderar moment där studenterna påminns om våra gemensamma förhållningssätt vad gäller VFU. Här följer några exempel på hur detta kan gå till:
- Uppmärksamma gärna studenterna på den gemensamma mallen för lektionsobservation vid en eller flera didaktiklektioner. Vid lektioner som har bedömning som tema kan man exempelvis visa på att formativa bedömningsaktiviteter är något som vi särskilt tittar efter när vi observerar en lektion vid ett besök i klassrummet.
- Studenter brukar uppskatta att man inför VFU har ett kort förberedande seminarium där de får information om praktiska detaljer inför VFU, hur VFU-besöket från oss på Lnu går till och vad vi har för förväntningar på dem. De får då också möjlighet att ställa frågor. Ett tips är att man låter de studenter i gruppen som redan har gjort VFU i tidigare kurs få berätta om sina erfarenheter, gärna i gruppsamtal. Schemalägg seminariet i studenternas ordinarie schema, så att det ser det som en naturlig del av utbildningen.
- Ett uppföljande seminarium någon vecka efter VFU är också något som brukar uppskattas. Där kan man låta studenterna få 'prata av sig' om vad de har upplevt och sätta ord på vad de ska ta med sig inför fortsatta studier och/eller VFU tillsammans med studiekamraterna. Schemalägg seminariet i studenternas ordinarie schema, så att de ser det som en naturlig del av utbildningen. Om seminariet hamnar utanför ämnets ramar, exempelvis när studenterna redan har påbörjat studier i annat ämne eller UVK, är det viktigt att man kollar upp deras nya scheman så att det inte uppstår en schemakrock.