Läsa
2. Läsa bottom-up eller top-down?
Det är ganska vanligt att man delar in läsning i två olika didaktiska kategorier av modeller, beroende på vilket synsätt man har och vilket mål man har med läsningen. Det handlar om:
bottom-up-modeller, där man utforskar texterna 'underifrån', med fokus på detaljer som exempelvis kopplingen mellan stavning och uttal, grammatiska konstruktioner, förståelse av enskilda ljud och ord, etc. för att bygga upp elevernas förståelse för texternas innehåll, och
top-down-modeller, där man ser texter från ett helikopterperspektiv och fokuserar i läsningen främst på läsarens egna förförståelse och kunskaper som kopplas till det lästa och därmed bygger upp en bild av textens innehåll.
Båda typerna av modeller är givande att arbeta utifrån i läsundervisningen. Det är alltså viktigt att man som lärare ser till att texter som används i undervisningen bearbetas såväl 'underifrån' som 'ovanifrån', för att eleverna ska kunna ta till sig av innehållet och lära sig såväl nya språkliga fenomen som strategier för att ta till sig av alltmer komplexa texter.