Läsa
1. Allmänt om elevers läsning
Vid en första anblick kan läsning vara en ganska så enkel förmåga att både undervisa och bedöma. Läsförmåga är dock en komplex och mångfacetterad förmåga som har många infallsvinklar att ta hänsyn till. De svenska kursplanerna för engelskundervisning är tydligt genrebaserade och ger oss lärare en god bild av vilka typer av texter vi ska behandla inom de olika stadierna. Däremot är vi som lärare ganska fria vad gäller att tolka hur vi bör arbeta med texterna från ett rent pedagogiskt perspektiv.
Det är därför extra viktigt att man som lärare har en tydlig målbild med respektive läsövning, så att eleverna lättare kan fokusera på vad det är de ska kunna och hur de kan visa på att de har utvecklats efter att de har arbetat klart med respektive läsuppgift. Vid läsning av en skönlitterär text kanske huvudmålet med läsningen är att bygga upp ett underlag för diskussioner om ett visst innehåll från ett interkulturellt perspektiv. Vid läsning av en instruktionsbok kan huvudmålet med läsningen vara att lära sig ny terminologi inom ett visst område. Det finns dock inget som säger att målen med läsning är antingen eller. Den skönlitterära texten kan också användas för att utforska ny vokabulär och läsningen av instruktionsboken kan även ligga till grund för analys av ett visst temaområde.
I denna modul försöker vi därför ge en bild av hur man som lärare kan tänka inför olika typer av läsövningar och hur bedömningen av dessa kan gå till.