Programinformation
Här kan du läsa mer om innehåll och om att studera på programmet. Du kan klicka mellan de olika kapitlen genom att trycka på pilarna till höger eller genom att klicka på kapitelnamn i Innehållsförteckningen.
2. Att studera på förskollärarprogrammet
Du studerar på ett program som ges på heltid. Det innebär 40 timmars studier i veckan.
Aktiviteter som ges i kurserna till exempel föreläsningar, seminarier och grupparbeten är till för att stötta dig i ditt lärande om kursens innehåll. Ditt kunnande ska du sedan visa genom examinationer.
Studierna bedrivs både individuellt och i mindre studiegrupper. Du har eget ansvar för att läsa litteratur och att uppgifter lämnas in i tid.
Genom grupparbeten tränar du på att tillsammans med andra reflektera, planera, genomföra och analysera olika innehållsområden. Det förbereder dig för att jobba i förskolan, där arbetet görs tillsammans med arbetslaget under ledning av förskolläraren. För det mesta är det lärare som bestämmer vilken grupp du ska vara i, ibland får du välja själv.
Tips för en hållbar studietid
- Hantera dina studier som ett jobb. Avsätt hela dagar för studier varje vecka.
- Delta på allt som kurserna erbjuder i form av föreläsningar, seminarier etc. De är till för att stötta dig i din förståelse för kursens innehåll.
- Är du ovan att studera? På universitet finns massor av tips och stöd att få för att lyckas med sina studier. Du kan få handledning via biblioteket, du kan gå på föreläsningar för att lära dig mer om bland annat hur det är att studera, skriva och läsa akademiskt.
- Skapa en kalender för dig. Din studietid är din kvalitetstid, genom att boka studietid åt dig visar du både dig själv, dina vänner/din familj att studietiden är viktig för dig.
- Gör en egen schemaplanering för varje kurs, när du ska läsa litteraturen, göra uppgifter etc.
- Sätt upp egna mål för dina studier. Vad vill du med dina studier? Vad motiverar dig att läsa till förskollärare?
- Hitta en bra plats att studera på. Hemma eller på campus.
- Stötta varandra i gruppen, men ställ också krav på varandra. Var alltid förberedd när du kommer till grupparbeten, seminarier och annat.