4. Kurser

Programmet har tjugo kurser som sammanlagt ger 210 högskolepoäng (hp). Du ser vilken ordning du läser kurserna i strukturplanen. Kurser i programmet har förkunskapskrav, det innebär att föregående kurser kan vara förkunskap för att få påbörja kommande kurser. Förkunskapskraven finns beskrivet i kursplanen. Särskilt viktigt att du kollar förkunskapskraven om du blir efter med dina studier och inte fullföljer en kurs. 

Du anmäler dig till kurser i kommande terminer från och med termin 3. Du är redan anmäld till alla kurser det första läsåret. Inför varje anmälningsomgång får du information till din studentepost om hur du ska göra och vilka koder du ska använda. 

Inför varje kurs ska du registrera dig, registrering öppnar i regel en vecka före kursstart. Några kurser går över terminsgränsen, då måste du också registrera dig en andra gång vid terminsstarten. Registrerar gör du Ladok som du hittar när du loggar in på din studentsida på https://lnu.se/student/min-sida/.

När alla kurser är avklarade med godkänt resultat kan du ansöka om examen.  

Kort beskrivning om kursinnehåll

Mer om kursernas innehåll i respektive kursplan. 

1FL401 Förskolan - barns första skola 15 hp
Kursens syfte är att studenten ska utveckla en förståelse för dagens förskola och dess verksamhet genom kunskap om och förståelse för de historiska och samhälleliga villkor som präglat och alltjämt präglar förskolan som institution samt dess styrning och organisation. Demokratin, värnandet om de mänskliga rättigheterna, värdegrundsfrågor samt utbildningsväsendets bidrag till en hållbar utveckling behandlas. Kursen syftar också till att studenten ska utveckla grundläggande kunskaper om barns utveckling och lärande som grund för sin professionella verksamhet.

1FL436 VFU i förskolan - period I 7,5 hp
Den verksamhetsförlagda utbildningen syftar till att ge studenten en inblick i förskolans verksamhet. Studenten ges förutsättningar att lära sig i och av praktiska situationer samt genom egna och VFU-handledarens erfarenheter. 

1FL402 Lek, lärande och omsorg i förskolan 15 hp
Förskolan är en del av utbildningssystemet och i kursen fokuseras förskolan uppdrag att erbjuda en utbildning där omsorg, lek och undervisning ingår. Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov och utbildningen utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. I den första delkursen bearbetas aktuella teorier medan den andra delkursen företrädesvis är inriktad på metodiska/didaktiska perspektiv på förskolan som arena för barns lek och lärande. 

1FL032 Språkutveckling och litteracitet i förskolan 15 hp
Kursen behandlar språkutveckling hos barn i förskoleåldern med fokus på talspråk och barns tidiga litteracitetsutveckling. Textmiljöers betydelse för för barns tidiga litteracitetsutveckling behandlas, språkutvecklande undervisning genom estetiska lärprocesser diskuteras. 

2FL408 Förskolebarns läsande och skrivande 7,5 hp
Kursen behandlar teorier och aktuell forskning om barns skriv- och läsutveckling i relation till förskolans uppdrag, där utgångspunkten är ett helhetsperspektiv på lek, lärande och omsorg. Teorier och aktuell forskning diskuteras utifrån ett kritiskt förhållningssätt. Stor vikt läggs vid att visa på hur barns nyfikenhet och intresse kan stimuleras och utmanas i förskolans verksamhet och i förskoleklassen i syfte att uppmuntra barns läsande och skrivande. Olika kommunikationsformer såsom bild, musik och digitala medier belyses både som innehåll och metod för att främja barns skriv- och läsarbete. Innehållet i kursen betonar vikten av att utgå från barnet meningsfulla sammanhang såsom berättandets, lyssnandets och samtalens betydelse för barns tidiga språkutveckling. I kursen berörs också barns flerspråkighet i relation till tidigt skrivande och läsande.

1FL004 Estetiska lärprocesser i förskolan 7,5 hp
Kursen belyser de estetiska lärprocessernas betydelse för lärandet i relation till barns utveckling. I kursen förespråkas ett helhetsperspektiv på kunskapsbildning där tänkande och görande blir till ett, och där flera kommunikativa språk finns med. De olika ämnena - bild, drama, musik och rörelse - presenteras för att att synliggöra varje ämnes specifika språk och vetenskapliga kärna. Kursen innehåller gestaltande och kommunikativa övningar med fokus på de estetiska lärprocessernas betydelse för lärandet i förskolan. 

1FL437 VFU i förskolan - period II 7,5 hp
Den verksamhetsförlagda utbildningen syftar till att ge studenten en inblick i förskolans verksamhet. Studenten ges förutsättningar att lära sig i och av praktiska situationer samt genom egna och VFU-handledarens erfarenheter. 

1FL006 Förskolebarns lärande i matematik 15 hp
I kursen integreras de didaktiska perspektiven vad, hur och varför gällande barns lärande i matematik och förskolans och förskoleklassens arbete med matematik, Inledningsvis fokuseras matematikens roll och karaktär i förskolans och förskoleklassens verksamheter, matematikämnets karaktär och idéhistoriska utveckling (övergripande) i relation till studenternas egna erfarenheter av matematik. Efter detta fokuseras barns lärande i matematik gällande begreppsbildning, tal- och rumsuppfattning. Olika arbetssätt och dess möjligheter gällande upptäckter, lärande, representationer i matematik samt estetiska och digitala uttrycksformer synliggörs. Observationer av matematiska aktiviteter i förskolans och/eller förskoleklassens verksamheter analyseras och används till grund för utvärdering och utvecklingsarbete gällande förskolans och/eller förskoleklassens arbete med matematik. Kursens olika delar (matematikämnet, studentens matematikkunskaper, barns lärande i matematik och förskolans/förskoleklassens arbete med matematik) samverkar genom kursen. 

1FL411 Läroplansteori och didaktik i förskolan 7,5 hp
I kursen behandlas frågor som rör ramarna för förskolans pedagogiska uppdrag. Utifrån läroplansteoretiskt perspektiv belyses relationen mellan utbildning och det omgivande samhället, detta sett över tid samt i relation till kulturella aspekter. Vidare problematiseras hur aktuella styrdokument såsom förskolans läroplan, skollagen etc. omsätts i en pedagogisk praktik, innefattande hur innehåll väljs ut och organiseras. Kursinnehållet bearbetas utifrån barn-, lärar-, verksamhets och samhällsperspektiv. 

2FL401 Uppföljning, utvärdering och utvecklingsarbete i förskolan 15 hp
I kursen behandlas dokumentation, uppföljning, utvärdering och utveckling av förskolans verksamhet i relation till förskollärarens och rektorns ansvar. Vidare fokuseras även frågeställningar som berör att urskilja och problematisera vad som ska utvärderas. Olika metoder för utvärderingar granskas i förhållande till teorier om kunskap och lärande samt i förhållande til verksamhetsperspektiv och barns perspektiv/barnperspektiv. Under kursen genomför studenten en pedagogisk dokumentation för att följa barns lärprocesser relaterat till verksamhetens erbjudande. Studenten reflekterar även kring frågor som rör användandet av detta dokumentationsverktyg i förskolans praktik. Etiska aspekter på dokumentation, uppföljning, utvärdering av förskolans verksamhet diskuteras inom kursens ram. 

1FL012 Naturvetenskap och teknik i förskolan 7,5 hp
Kursen ska skapa grundläggande förståelse för naturvetenskap och teknik för att stärka tilltron till den egna förmågan att arbeta med dessa områden i förskolan. Kursen ska utveckla den språkliga medvetenheten vid användning av begrepp inom teknik och naturvetenskap för att möjliggöra utvecklad kommunikation med förskolebarn vid undersökningar, experiment och arbete med teknik i vardagen. 

1FL409 Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap i förskolan 7,5 hp
Kursens innehåll syftar till att belysa skilda livsvillkor relaterat till sociala relationer i såväl samhället som i förskolans verksamhet, hur konflikters uppkomst och dess dynamik kan förstås samt organisations- och ledarskapsformer i förskolan. 

2FL409 Specialpedagogiskt förhållningssätt i förskolan 7,5 hp
I kursen behandlas specialpedagogiska perspektiv och teoribildning. Mot denna bakgrund uppmärksammas pedagogiska strategier där bland annat lekens betydelse är central för att möte barns olikheter och varierande förutsättningar ur ett inkluderande perspektiv. 

1FL424 Samspelets kraft i förskolepedagogisk kontext 15 hp
Kursen är delad i tre delkurser. i delkurs 1 belyses och problematiseras samspel mellan förskollärare, barn och vårdnadshavare. I delkurs 2 behandlas sekretess och anmälningsplikt. Olika former av samverkan mellan förskola och hem behandlas och diskuteras. I delkurs 3 skrivs ett rapportarbete om samverkan med vårdnadshavare. 

2FL417 VFU i förskolan - period III 7,5 hp
Den verksamhetsförlagda utbildningen syftar till att ge studenten en inblick i förskolans verksamhet. Studenten ges förutsättningar att lära sig i och av praktiska situationer samt genom egna och VFU-handledarens erfarenheter. 

Valbar kurs om 15 hp
Information om kurserna kommer i programrummet inför anmälan. 

2FL418 VFU i förskolan - period IV 7,5 hp
Den verksamhetsförlagda utbildningen syftar till att ge studenten en inblick i förskolans verksamhet. Studenten ges förutsättningar att lära sig i och av praktiska situationer samt genom egna och VFU-handledarens erfarenheter. 

2FL406 Kommunicera och begreppsliggöra förskolans praktik 7,5 hp
I kursen identifieras och problematiseras yrkesrollen i relation till såväl styrdokument som forskning inom det förskolepedagogiska området. I fokus står också att integrera teoretiska och praktiska kunskaper som förvärvats under utbildningen i syfte att kommunicera och begreppsliggöra den pedagogiska praktiken i förskolan. 

1FL425 Vetenskapsteori och forskningsmetodik 7,5 hp
I kursen ingår en översikt över vetenskapliga traditioner och vetenskapsteoretiska frågeställningar med särskild betoning på vetenskapliga argument och resonemangsprinciper. Vidare ingår kunskapsområden som rör forskningsmetoders och teoriers roll i forskningsprocessen, olika principer för för användning av såväl kvalitativa och kvantitativa data, samt resonemang kring forskningsetiska frågeställningar. I kursen utarbetas en forskningsplan som förberedelse för det kommande självständiga arbetet. 

2FL41E Självständigt arbete i förskolepedagogiskt område 15 hp
Kursen utgörs av ett självständigt arbete. Det självständiga arbetet ska utföras som en vetenskaplig studie med fokus på ett problemområde inom det förskolepedagogiska området som är relevant för professionen och den framtida yrkesutövningen. Studien ska inkludera problembeskrivning, litteraturstudie, val och argument för vald vetenskaplig metod samt analys och diskussion av den egna studien i förhållande till den teoretiska referensramen. Det självständiga arbetet redovisas skriftligt och försvaras muntligt. I kursen ingår även att kritiskt granska ett annat självständigt arbete