Programinformation
Här kan du läsa mer om innehåll och om att studera på programmet. Du kan klicka mellan de olika kapitlen genom att trycka på pilarna till höger eller genom att klicka på kapitelnamn i Innehållsförteckningen.
3. Programmet
Programmet ges på heltid på campus Växjö och Kalmar. Utbildningen är på 210 högskolepoäng (hp). Då varje termin motsvarar 30 hp har programmet sju terminer och tar 3,5 år att genomföra. Varje termin är 20 veckor och terminstider finns angivet på lnu.se.
De examensmål du ska uppnå finns angivet i utbildningsplanen. Innehåll och mål för kurser ska leda till att examensmål uppnås. I utbildningsplanen kan du också läsa om programmets vetenskapliga och professionella progression. Förskolans verksamhet ska enligt läroplan vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Under utbildningen tränas du att utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt till den pedagogiska verksamheten du ska arbeta inom.
Undervisningen på förskollärarprogrammet har nära koppling till den forskning som bedrivs inom förskoleområdet. I programmet läser du om barns utveckling och lärande, ämnesdidaktiska kurser om läs- och skrivutveckling, matematik, naturvetenskap och teknik. Du läser om estetiska lärprocesser, systematiskt kvalitetsarbete och ledarskap. Förutom teoretiska studier får du praktiska erfarenheter genom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på förskolor i regionen. Under hela utbildningen har du även kontakt med förskolan genom fältstudier.
Programinnehåll
Utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) 60 hp
UVK innehåller kunskaper om skolväsendets historia, organisation och villkor samt förskolans värdegrund, läroplansteori och didaktik, utveckling lärande och specialpedagogik, sociala relationer, konflikthantering och ledarskap, uppföljning och analys av lärande och utveckling, utvärdering av utvecklingsarbete, vetenskapsteori och forskningsmetodik.
Verksamhetsförlagd undervisning (VFU) 30 hp
VFU består av fyra kurser á 7,5hp och görs på en av universitetet vald förskola.
Det finns flera dokument som beskriver hur VFU utförs. Du hittar dokumenten i Lärarutbildningsportalen. Läs igenom dessa:
- Guide för handledning och bedömning beskriver de mål du ska uppnå.
- Riktlinjer för VFU-placering. Beskriver vad som gäller för VFU-placering. Det är universitet som ordnar VFU-plats.
Förskolepedagogiskt område (FPO) 120 hp
Det förskolepedagogiska området behandlar förskolans pedagogik och arbetssätt, språk och kommunikation, matematik, estetiska lärprocesser, naturvetenskap och teknik. Inom FPO gör du också en valbar fördjupande kurs på 15 hp samt ett självständigt arbete på 15 hp.