Section outline

    • Exempelkurs 2

      Kurskod: 1IK425

      Kursstart: 27 mars 2024, 10:15-12:00

      Om kursen:
      Denna kurs syftar till att introducera studenter till grunderna i webbhantering, både teoretiskt och praktiskt, samtidigt som vikten av informationsarkitektur i planering, design och administration av delade informationsmiljöer betonas. Särskild uppmärksamhet ägnas åt utvecklingen av CMS (Content Management System)-baserade webbplatser med anpassade krav.

      Allt kursmaterial, inklusive anteckningar, presentationer och övningar, kommer att finnas tillgängligt i Moodle.

      Gör det till en vana att kontrollera denna sida före varje föreläsning eller handledning för att se om nytt material, länkar eller nyheter har lagts upp, inklusive information om inställda föreläsningar eller handledningar.

      Välkommen till kursen!

  • Delkurs 1

    I denna sektion hittar du föreläsningsmaterial och uppgifter tillhörande delkurs 1. Föreläsningarna kring peronas samt visualisering, kognition och uppmärksamhet strömmas via följande länk: https://lnu-se.zoom.us/j/4888718211

    Kursen handlar om lära sig att skapa snygg, effektiv och funktionell gränssdesign med hjälp av interface patterns, som underlag och inspiration. Ni kommer att jobba mycket med praktiskt utförande av gränssnittsdesign, både i uppgifter och en större individuell projektuppgift. Men lika viktig är den fördjupade teoretiska förståelse som ingår som ett grundläggande moment i varje lektion, seminarie och workshop, där gränssnittets interface patterns samt prototypens kommunikativa funktion ges särskild uppmärksamhet. Sådan djupförståelse skapar förutsättningar för att bättre kunna tillämpa färdigheter i nya situationer och bidra till en stabil kunskapsgrund för fortsatt förkovran och utveckling inom gränssnittsdesign.

    Efter genomgången kurs kommer du att kunna:

    • redogöra för det grafiska gränssnittets kommunikativa syfte och funktion
    • uppvisa fördjupad kunskap om layout av grafiska gränssnitt
    • uppvisa fördjupad kunskap om gränssnittskomponenters funktion och användningsområden
    • designa effektiva, användbara och estetiskt tilltalande grafiska användargränssnitt
    • skapa interaktiva gränssnittsprototyper
    • utnyttja interaktiva gränssnittsprototyper för att kommunicera designidéer till användare och utvecklare

    Uppgifter

    I början av kursen är fokus på repetition och fördjupning av färdigheter i användning av Figma, som kommer vara det verktyg för gränssnitts- och prototypdesign som används i kursen. Det kommer finnas en individuell del och en del som utförs i grupp. Senare halvan av kursen jobbar ni med individuella projektuppgifter. En del av arbetet kommer genomföras i gruppform vid schemalagda workshops, men uppgifter redovisas individuellt. 

    Delkurs 2

    Prototyping handlar om att uttrycka, bearbeta och vidareutveckla designidéer. Man behöver få ut sina designidéer från huvudet till en konkret och därmed bearbetningsbar och kommunicerbar form. Prototypingens produkter kan vara skisserpappersprototyperwireframesgrafiska mock-ups och interaktiva prototyper (vi kommer att arbeta med samtliga dessa former i det här kursmomentet). Dessa används för att presentera och demonstrera funktion och funktionalitet, användbarhet och användarupplevelse, med antingen designerns själv (eller en designgrupp) som dialogpartner, eller i syfte att samla in reaktioner, feedback och förslag från användare eller andra parter. Man använder alltså prototyping både som ett internt verktyg för att utforska och utveckla design OCH för att stämma av och hämta ny inspiration utifrån. 

    Det finns många olika prototypingmetoder och varje teknik har sin egen plats i en kedja av designinsatser som leder fram till en slutgiltig design. Vi kommer här börja med skisser, för att sedan gå vidare till pappersprototyper, därefter wireframes och grafiska mock-ups, för att till slut landa i en interaktiv prototyp (som utförs med Figma). Det här utgör en vanlig (och naturlig) progression, där man gradvis ökar detaljnivån allteftersom man arbetar sig fram till ett innehåll, funktionalitet och framtoning som passar aktuell målgrupp och syfte. Varje prototyp adderar nya detaljer och perspektiv, vilket skapar förutsättningar för en genomtänkt och genomarbetad slutgiltig design - som vanligtvis presenteras i form av en interaktiv prototyp som både presenterar tjänstens statiska design (struktur, layout, innehåll), och dess dynamiska funktion (vad man kan göra). 

    Varje prototypingmetod har sin egen teknik, vissa går lite snabbare att lära sig (t ex skisser), andra tar lite längre (t ex interaktiva prototyper). Vana och skicklighet i att skapa just interaktiva prototyper är en fundamentalt viktig grundfärdighet för dig som interaktionsdesigner. Därför kommer vi att ägna lite extra uppmärksamhet åt att komma igång ordentligt med Figma med dedikerat undervisningsmaterial och ett litet diagnostiskt test för att säkerställa att alla är på banan.

    Delkurs 3

    Nedan hittar du information inför och kring genomförandet av hemtentamen.

    Kursens sista moment är en kombinerad uppgift med fokus på tillämpning genom design samt förklaring, utveckling och reflektion kring detta arbete. Hemtentamen får ni tillgång till i samband med introduktionen av denna måndagen den 15:e maj klockan 09.00. Introduktionen genomförs både på plats i sal Ma420K och strömmas live via följande zoomrum: https://lnu-se.zoom.us/j/4888718211

    Seminarium 1 - Figma beyond basics

    Varje grupp tilldelas en specifik teknik/område. Det här handlar om lite mer avancerade tekniker än dem från Figma Basics, men det är saker som varje professionell UI design/prototyping-utövare förväntas behärska. Varje grupp läser på, provar på och skapar egna exempel som används för att beskriva vad aktuell teknik är, vad den används till och hur man gör. Detta fungerar då som en introduktion för er övriga så att ni vet var ni ska börja när ni tillämpar teknikerna i era individuella projekt - med målet att Du ska känna dig hemma med de verktyg du använder, så att du kan fokusera på vad du vill åstadkomma och inte behöva kompromissa med din designvision för att de tekniska kunskaperna inte räcker till.

    Upplägg vid presentationstillfället för Figma beyond basics

    Vid seminariet avsätts en lektionstimme till varje område, med nedanstående ordning och fördelning av tid:  

    • Utförlig presentation av utvald mekanism med egna exempel - c:a 30 minuter
      • Vad är det? När används det? Hur används det?
      • Praktisk demonstration av handhavande hur man gör när man använder aktuell aktuell mekanism i Figma - grunder och tips.
      • Beskrivning och demonstration av eget - utförligt exempel - som demonstrerar aktuell mekanism med hjälp av en interaktiv prototyp. Ni väljer själva vilket tema, innehåll och funktion denna prototyp har, men se till att fokus hamnar på vad aktuell mekanism tillför och hur den kan användas på bästa sätt i sitt sammanhang.  
    • Gemensam diskussion - c:a 20 minuter
    Efter seminariet

    De tekniker/mekanismer som presenteras vid seminariet är sådana som varje professionell utövare förväntas behärska. Det räcker såklart inte med att titta på en presentation för att lära sig att behärska en mekanism/teknik, men återvänd gärna till denna introduktion (inspelningar kommer finnas tillgängliga via kurssidan) när behovet att använda den uppstår i arbetet med din individuella projektuppgift. Du förväntas använda sådana mekanismer/tekniker för ditt projekt (även om kanske inte samtliga kommer vara aktuella just i ditt projekt).

    OBS: I vecka 20 kommer det vara en föreläsning med Doris Karlsson från TTU. Exact datum tillkommer.

    Uppgiften genomförs på halvfart under tre veckors tid och är betygsgrundande. Det vill säga att betyg på hemtentamen avgör slutbetyg i kursen. Godkänt resultat på övriga delkurser krävs för att bli godkänd på kursen som helhet och erhålla slutbetyg.

    Tid för genomförande av uppgiften är från introduktion som nämns ovan till måndagen den 3:e juni klockan 08:00.