Avsnittsöversikt

  • Ämneslärare gymnasiet

    Välkommen till programrummet för dig som har antagits till ämneslärarprogrammet med start hösten 2024. Rummet kommer att vara aktivt under hela din studiegång och det är vår främsta kanal att nå ut till alla er som läser till ämneslärare oavsett ämnesinriktning. Här hittar du till exempel information om gemensamma träffar, den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) och val i programmet. Du hittar också kontaktuppgifter till programansvariga och till oss som jobbar med ämneslärarprogrammet på Lärarutbildningskansliet.  

    I nyhetsforumet nedan kommer vi löpande att lägga ut information om sådant som är på gång eller aktuellt för alla på programmet. Se till att abonnera på nyheterna, så att du inte missar något som läggs ut. I forumet kan alla också ställa frågor och svara på inlägg.


    • Förordning (2021:1335) om utbildning till lärare och förskollärare (kap. 4), styr vilka ämnen som får kombineras i en ämneslärarexamen. I pdf:en ser du vilka ämnen du kan kombinera med ditt ingångsämne här hos oss på Linnéuniversitetet.

    • När du läser din andra termin på programmet är det dags att välja andraämne. Är du osäker på vilket andraämne du ska välja? I den här boken får du kort information om de olika ämnen som du kan läsa som ämne 2 inom ämneslärarprogrammet. 



    • I lärarutbildningsportalen kan du som student logga in och se vilka kurser som ingår i din studieplan termin för termin samt aktuell VFU-placering. Du loggar in med ditt studentkonto.

  • Ämneslärarprogrammet består av ämnes- och ämnesdidaktiska studier, utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Under ämnesstudierna löper en programstrimma med programgemensamma träffar, där ni som ämneslärarstudenter får träffas över ämnesgränserna. Varje träff har ett tema med koppling till viktiga lärarkunskaper som förbereder er för olika moment i utbildningen och er kommande yrkesroll. Den här sektionen kommer att uppdateras löpande med information om aktuella träffar. 

    Träffar våren 2025

    Studieort Kalmar
    12 mars kl. 13-16, Fullriggaren
    Tema: Digitalisering och generativ AI i dagens skola

    Studieort Växjö
    13 mars kl. 13-16, IKEA-salen
    Tema: Digitalisering och generativ AI i dagens skola

  • Vid Linnéuniversitetet får de studerande inom ämneslärarprogrammet ett flertal möjligheter att göra delar av sina studier i skolverksamheten. Utöver de 20 veckornas verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ingår dessutom verksamhetsnära moment (VNM). Huvuddelen av VFU och VNM ska i normalfallet genomföras vid någon av Linnéuniversitetets övningsskolor. Målsättningen är att du som student blir skolplacerad på en skola för två läsår. 

    Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) utgör 30 hp av ämneslärarprogrammet, fördelat på tre VFU-kurser. 

    All information om VFU, VNM och övningsskolor hittar ni på Lärarutbildningsportalen på undersidan för Ämneslärarprogrammet: https://vfuportalen.lnu.se/larare/ Här kommer också information om uppgifterna under VNM och VFU publiceras.

    Glöm inte bort att beställa ett registerutdrag från polisens belastningsregister i god tid innan du ska genomföra VNM och VFU. Mer information och länk till utdragen hittar du nedan.

    Tänk på att regelbundet kolla din studentmejl för information och utskick inför VFU/ skolplacering.


    Lärare som föreläser framför en grupp studenter.    Elever som har lektion i fysik och genomför ett praktiskt moment.    Lärare som går runt i klassrummet och hjälper två elever.    Fyra studenter framför datorn, tätt tillsammans.

    • På Lärarutbildningsportalen kan du som student logga in och se din aktuella studieplan och din VFU-/skolplacering. Du hittar bland annat även information inför, under och efter VFU, men även riktlinjer, information om resebidrag, registerutdrag m.m. 

    • Lärarstudenter som inom utbildningen genomför besök och VFU i förskola, fritidshem, grundskola och gymnasieskola ska genomgå en registerkontroll. Det innebär att du som student måste ansöka om registerutdrag från polisens belastningsregister innan besök i skola kan göras.

  • Under perioden 1 april - 15 april 2025 är det dags för dig som läser din andra termin på ämneslärarprogrammet att välja ditt andraämne som du kommer börja läsa hösten 2026. Här får du information om hur valet går till. 


    Så här går valet till

    Du kan välja bland ämnena som du hittar i dokumentet Ämneskombinationer.
    I dokumentet framgår vilka kombinationer som är möjliga att göra utifrån det ingångsämne som du läser. Du ser också vilka förkunskaper som krävs för respektive ämne.

    Valet är preliminärt eftersom vissa ämnen behöver ett minimum av sökande för att kunna starta och vissa ämnen har ett begränsat antal platser. Det är därför viktigt att du också gör ett reservval.

    Valet gör du i ett webbformulär på denna länk: Val av ämne 2
    Valformuläret är öppet 1 april – 15 april 2025.

    Informationsträffar

    Under valperioden erbjuder vi två fysiska och en digital informationsträff, där du får mer information om valet och kan ställa frågor till våra studie- och yrkesvägledare. Välj den tid och plats som passar dig bäst!

    10 mars 12.15-13.00
    Kalmar, sal CU4023 (Cyan)
    Växjö, sal N2050

    19 mars 15.00-16.00
    Zoom-länk

    26 mars 12.15-13.00
    Kalmar, sal MA1061
    Växjö, sal H1210

    Varmt välkommen önskar dina studievägledare,

    Carola och Sara
    amneslarare@lnu.se

    Välkommen!

    Kontakt

    Har du frågor om ditt val kan du kontakta dina studie- och yrkesvägledare.

    Sara Glaad, Kalmar, amneslarare@lnu.se, 0480-44 73 14
    Carola Berntsson, Växjö, amneslarare@lnu.se, 0470-70 84 86

    • Är du osäker på vilket andraämne du ska välja? I den här boken får du kort information om de olika ämnen som du kan läsa som ämne 2 inom ämneslärarprogrammet.



    • Den här sidan samlar praktisk information för dina studier, till exempel om hur du registrerar dig på dina kurser, hittar ditt schema och ser din kursplan. Du får också praktiska råd och hittar svar på vanliga frågor.

    • Som lärarstudent vid Linnéuniversitetet har du många möjligheter att bedriva delar av dina studier utomlands, bland annat genom ämnesstudier, verksamhetsförlagd utbildning eller uppsatsskrivande. Här hittar du information om när i programmet du bäst förlägger dina utlandsstudier och tidsramar för ansökan om utbytesstudier och utlands-VFU.

    • På Lnu.se finns information om tjänster och hjälpmedel som underlättar dina studier. Du hittar information om alltifrån tekniska hjälpmedel och IT-support till information om studenthälsan, studieverkstan, dina rättigheter och skyldigheter som student och stöd till dig som studerar med funktionsnedsättning.

    • Här hittar du användbar information och guider för att söka och värdera information, skriva akademiska texter, förbättra din studieteknik och förbereda muntliga presentationer.

    • Här hittar du kontaktuppgifter till programansvariga och till oss som arbetar med ämneslärarprogrammet på Lärarutbildningskansliet. Du hittar också kontaktuppgifter till studentföreningarna.