Topic outline

  • Vart är vi på väg?

     

    "Är maskinerna våra vänner? " Skapad av Dalle-E. Promptad av Jonas Svensson i samarbete med ChatGPT-4. 

    Generativ AI är en revolutionerande teknologi som kommer att förändra världen som vi känner den. Snart sagt varje dag presenteras nya genombrott vars tillämpningar kan förändra vår vardag, som lärare, forskare och vanliga medborgare i grunden. 

    Forsknings- eller snarare kunskapsgenereringcentrat Människa-Maskin-Samhälle, finansierat av Nämnden för lärarutbildning vid Lnu 2024-2025 syftar till att skapa en plattform där vi tillsammans kan orientera oss i en pågående utveckling och föra en kritisk diskussion om konsekvenser för utbildning och forskning. Projektet är förlagt till Fakulteten för Konst- och humaniora och har därför en särskild inriktning mot den forskning och undervisning som bedrivs här, i intersektionen mellan kultur (i vid mening) och teknik och med utgångspunkt i klassiska frågeställningar om vad det innebär att vara människa. Projektet är samtidigt knutet till kunskapsmiljöerna Digitala transformationer och Utbildning i förändring.

    Denna mymoodlesida, och dess olika avdelningar, är ett "work in progress" och tveka därför inte att ge era synpunkter, tips och önskemål i det dedikerade forumet nedan. 

    Jonas Svensson, projektansvarig.

  • Experimentverkstaden

    • Detta är ett forum där vi fortlöpande kan posta vad vi kommer att, eller önskar, göra på våra träffar. Om ni har önskemål om att någon ska presentera något speciellt, så lägg in det här. Kanske finns det någon som kan tillgodose dessa önskemål. 

    • Varje torsdag (om salen inte är bokad) kör vi experimentverkstad i Växjö. Länken ovan går till sida med logg och planering. Dela gärna med dig angående vad du vill göra om du kommer. Kanske har någon något tips. Vi håller för närvarande till i UB3009, IKT-verkstaden i biblioteket i Växjö, kl 13-15. 

    • Länk till mapp i Google drive med övningar för workshop i Kalmar 28/11-2024. I mappen hittar du också presentationen. Vi låter materialet till denna workshop ligga kvar, för den går att göra på egen hand, om man vill utforska lite vad LLM kan göra i forskningssammanhang. 

  • Prova på generativ AI

    Det bästa sättet att börja lära sig om generativ AI är att testa och jämföra. Här samlar vi en del resurser som kan användas av den som vill få en bild av vad Generativ AI kan åstadkomma inom olika domäner. Alla är tillgängliga utan kostnad (med begränsad funktionalitet)  men de flesta kräver registrering. Vi försöker här hålla oss så nära "motorn" som möjligt, det vill säga de stora modellerna och deras grundfunktioner. Mer specifika tillämpningar, byggda ovanpå modeller som dessa är redan alltför många för att länkas till. Listan byggs ut och uppdateras kontinuerligt, men vi försöker hålla den något så när begränsad. Tipsa dock om något som ni tycker andra bör testa. 

  • AI i högre utbildning

  • AI i humanistisk, konstnärlig och ämnesdidaktisk forskning

    • Detta forum är till för akademiskt samarbete, där vi kan sammanföra kompetenser inom konst och humaniora med kompetenser i bruket av nya digitala metoder. Skriv ner era idéer och/eller era kompetenser så kan kanske nya samarbeten formas. Även inlägg av typen: "Skulle man kanske kunna...," är bra. Då kan vi tänka tillsammans, och kanske utveckla något nytt.