Optikerprogrammet - LNU
Avsnittsöversikt
-
Optikerprogrammet vid Linnéuniversitetet
Campus Kalmar och Campus Göteborg
-
Information om avdelningen för Optometri och de utbildningar vi bedriver.
-
-
-
Optikerprogrammet i Kalmars programsida på Lnu.se. Här hittar du bl a utbildningsplan.
-
Optikerprogrammet i Göteborgs programsida på Lnu.se. Här hittar du bl a utbildningsplan.
-
-
-
-
-
Fråga: Vad jobbar man med som optiker och var?
Svar: En optiker undersöker en människas ögonhälsa och föreskriver synhjälpmedel som glasögon och kontaktlinser vid behov. Optiker finns både i optikerbutiker och optikerkliniker. Här finns det allt från de som jobbar i kedjeägda butiker till fristående privatägda butiker till de som även driver butiker och kliniker själva.
På sjukhus jobbar optiker både vid det som kallas syncentral där man hjälper synsvaga patienter, men även på Ögonmottagningar. För att jobba på ett sjukhus bör man ha läst en magister efter grundutbildningen.
Sedan finns det många som jobbar för företag på olika sätt och även mot företag.
En bransch som tillkommit de senaste 10 åren är konsultbranschen där optiker är anställda av ett konsultföretag och blir inhyrda på olika uppdrag.
När det gäller att jobba i verkstad och mer med hantverk så har det minskat mycket, men det finns ändå många, kanske ffa privata, som jobbar mer hantverksmässigt. -
Fråga: Vad är antagningspoängen för optikerprogrammet? Vad behöver man ha för meritpoäng för att komma in?
Svar: Detta är olika från år till år beroende på hur många som söker till programmet. Via denna sida kan du se meritpoängen för Urval 2 för HT24.
-
Fråga: Vilka kurser krävs för att vara behörig till programmet?
Svar: Följande krävs:
• Grundläggande behörighet
• Matematik 2a alt. Matematik 2b alt. Matematik 2c
• Naturkunskap 2 - kan ersättas av Biologi 1, Fysik 1a alt. Fysik 1b1 + 1b2 och Kemi 1. -
Fråga: Kan jag få studiemedel från CSN när jag läser optikerprogrammet?
Svar: Ja, absolut. På CSNs websida kan du läsa mer om hur du går tillväga. Vi rekommenderar dig att söka för helår första gången.
-
Fråga: Hur gör jag för att hitta studentboende?
Svar: I Kalmar vänder du dig till Kalmarhem. För studenter till Campus Göteborg så hänvisar vi till privata aktörer och den öppna bostadsmarknaden då det inte finns något samarbete i Göteborg kring studentbostäder.
-
Fråga: Hur mycket tjänar en nyutexaminerad optiker?
Svar: Denna fråga är svår att svara på, men enligt Ednia så är medianlönen tre år efter examen ca 39 800kr.
-
Fråga: Var finns optikerprogammet vid Linnéuniversitetet?
Svar: Campus Kalmar är vid vid Universitetskajen i Kalmar. Besöksadress är Norra Kajplan 6. Campus Göteborg är på Lindholmen i Göteborg. Besöksadress är Forskningsgången 2.
-
Fråga: Kan man läsa optikerprogrammet på distans?
Svar: Nej. Optikerprogrammet är ett campusbaserat program vilket innebär att man behöver vara på plats minst 3 dagar i veckan.
-
Fråga: Hur är programmet upplagt? Läser man kurser parallellt eller i block?
Svar: Det är blandat under utbildningen om det är parallelläsning eller blockläsning. I utbildningsplanen kan du se vilka kurser som ingår för varje år men inte vilken ordning och per termin. Vi har därför gjort denna sammanställning som visar hur kurserna går under programmets tre år.
-
Fråga: Hur många gånger per vecka behöver man vara på plats på universitetet?
Svar: I genomsnitt behöver du vara på universitetet/campus minst 3 gånger i veckan. Detta varierar så klart över läsåret.
-
Fråga: Hur mycket av undervisningen sker på engelska?
Svar: I princip all kurslitteratur är på engelska och många lärare föreläser på engelska så man bör ha ganska goda kunskaper för att klara programmet.
-
Fråga: Är det mycket matematik på optikerprogrammet?
Svar: Det är en hel del matematik inom optikerprogrammet, särskilt under optik-kurserna, men det förekommer under i princip alla andra kurser också. Matematik 2/Matematik A ska räcka och vi har lagt upp lite tips kring detta längre ner på denna sida.
-
Fråga: Hur går undervisningen till på optikerprogrammet?
Svar: Optikerprogrammet är ett mycket klinisk orienterat program vilket innebär att vi lägger mycket tid på att öva och repetera det kliniska arbetet som en optiker utför. Med andra ord så innehåller nästa varje kurs någon form av praktisk övning.
Detta genomförs i vår undervisningsklinik som är utrustad med den senaste utrustningen. För övrigt så ges den teoretiska undervisningen via föreläsningar i en föreläsningssal och seminarier och gruppövningar kan göras i mindre grupper. Vi har en studieort i Göteborg vilket innebär att vi sänder föreläsningar från Kalmar till Göteborg oh tvärtom, beroende på var undervisande lärare befinner sig. -
Fråga: Vilka examinationsformer används på optikerprogrammet?
Svar: Varje kurs examineras så klart på ett eller annat sätt och det vanligaste är att den teoretiska delen examineras genom en salstentamen och den praktiska delen via en praktisk tentamen där studenten får visa att de kan de praktiska momenten.
Det ingår muntliga och skriftliga redovisningar i flera kurser oh det hjälper studenten att sedan i tredje året presentera sitt examensarbete.
-
-
-
-
-
För studenter till Campus Göteborg så hänvisar vi till privata aktörer och den öppna bostadsmarknaden då det än så länge inte finns något samarbete i Göteborg kring studentbostäder.
-
Sök efter NGOPT för att hitta Optikerprogrammets utbildningsplan.
-
-
-
-
-
I detta dokument så hittar du länkar till avsnitt på Matteboken.se som vi förväntar oss att ni kan.
180.7 Kb -
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de inledande delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa program som kräver matematik 2a/2b/2c.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I
-
-
-