Section outline

  • Varmt välkommen till Kriminologiprogrammet vid Linnéuniversitetet!

    Vi vill härmed hälsa dig som antagen student till Kriminologiprogrammet vid Fakulteten för samhällsvetenskap på Linnéuniversitetet hjärtligt välkommen! Vi är glada att du har valt att studera hos oss och ser fram emot att du blir en del av vår kriminologiska gemenskap!

    Ni är de första studenter som börjar vårt nystartade program, och vi är stolta över att kunna erbjuda er en intressant, utmanande och lärorik utbildning!


    Din start – Programintroduktionsmöte

    Dina studier inleds med ett programintroduktionsmöteonsdagen den 1 september kl. 10.15 i sal Newton (C1202), Campus Växjö. Under introduktionen kommer vi att ge dig en mer ingående presentation av programmet i stort, och särskilt fokusera på vad som väntar dig under den första terminen. Mer information om programmet kan du hitta längre ner på denna sida under länken "utbildningplan".

    Vänligen observera att all undervisning på Kriminologiprogrammet sker på plats här på Linnéuniversitetets campus i Växjö (schemat finns nedanför).


    Kom igång med dina studier

    För att du ska kunna registrera dig och få tillgång till de digitala verktyg som behövs för dina studier, är det viktigt att du:

    • Skaffar ett studentkonto: Information om hur du gör detta finns på Lnu.se/nystudent.
    • Registrerar dig: Du måste registrera dig för programmet för att formellt påbörja din utbildning. https://www.student.ladok.se/student/app/studentwebb/ 

    Kurslitteratur

    Det mesta av kurslitteraturen får ni tillgång till gratis via e-böcker, genom lån på biblioteket eller på andra sätt. Däremot rekommenderar vi att köpa två böcker som kan vara svåra att låna. Dessa kommer att användas återkommande under utbildningen och fungerar som en grundläggande resurs för att navigera i ämnet.

    1. Lilly, J. Robert, Cullen, Francis T. & Ball, Richard A. (senaste upplagan). Criminological Theory: context and consequences. SAGE Publications Inc, Thousand Oaks, California.

    Det går bra att köpa den internationella versionen (som är billigare).

    1. Wennberg, S. (2022) Introduktion till straffrätten. Trettonde upplagan. Stockholm: Norstedts juridik.

    Information om all kurslitteratur för din första termin, och för programmet i stort, hittar du i den fullständiga kurs- och utbildningsplanen. Kursplanen för den första terminen finns tillgänglig direkt här: https://kursplan.lnu.se/kursplaner/kursplan-1KR110-0.pdf?planid=cadcaa40-f8db-11ef-8b2a-04ec74e04671

    Rekommenderad sommarläsning inför kursstart:

    "Knife: Meditations After an Attempted Murder" av Salman Rushdie (finns även på svenska).

    Boken ger en inblick i att vara utsatt för ett mordförsök. Den lyfter fram vikten av stöd genom kärleksrelationer, yttrandefriheten i offentligheten och känslor som förlåtelse och hämnd. Den även reflekterar över orsaken till mordförsöket.


    Studentstöd, inflytande och socialt engagemang

    Att börja en universitetsutbildning kan inledningsvis kännas förvirrande, men det finns gott om stöd tillgängligt för er från andra studenter. Det finns två typer av resurser som kan vara till hjälp:

    1. SI-ledare och SI-pass: ”SI” står för ”Supplemental Instruction” och är schemalagda aktiviteter som anordnas av en SI-ledare. En SI-ledare är en student som har genomgått en del av kriminologiutbildningen. Vår egen SI-ledare heter Angela Ajdinyan. Mer om SI-pass kan ni hitta här: https://lnu.se/student/under-studierna/studievagledning/samverkansinlarning-si-pass/
    2. Studentkåren: Vår studentkår heter Linnékåren och under kursintroduktionen kommer representanter att presentera vad de kan erbjuda er. Mer information hittar ni här: https://linnek.se/

    Har du frågor eller förhinder?

    • Om du inte har möjlighet att delta vid introduktionstillfället, vänligen kontakta programansvarig Carlo Pinnetti på: carlo.pinnetti@lnu.se.
    • För övriga programspecifika frågor är du välkommen att kontakta mig, programansvarig Carlo Pinnetti, via e-post.
    • För administrativa frågor som rör exempelvis registrering, vänligen kontakta vår utbildningsadministratör Emma Lundin på: emma.lundin@lnu.se.

    Vi ser mycket fram emot att träffa dig och påbörja denna spännande resa tillsammans!

    Med vänliga hälsningar,

    Carlo Pinnetti

    Programansvarig