Projektarbetet
Avsnittsöversikt
-
Vilken typ av projekt ni kommer jobba med
Ni kommer jobba med praktiskt inriktade projekt som löser verkliga problem och skapar nytta för såväl uppdragsgivare som användare. Ni kommer utnyttja kunskaper och färdigheter som ni tillägnat er i tidigare kurser för att i samspel med en extern uppdragsgivare planera, designa och utvärdera designförslag som presenteras/demonstreras med hjälp av visualiseringar och interaktiva prototyper. Projektet anpassas till uppdragsgivarens behov och önskemål och kan bestå av vidareutveckling av befintlig tjänst eller nyutveckling. Det behöver vara ett projekt där det finns en identifierbar användare och där en rimlig slutpunkt är någon form av digitalt designförslag med ett grafiskt användargränssnitt.
- Praktik - Fokus på process och produktion av designförslag som skapar praktisk nytta
- Tillämpning - Av tidigare förvärvade kunskaper och färdigheter
- Omfattning - Tillräcklig för att utmana och engagera en hel termin
- Typ av lösning - Digital och där användaren interagerar via ett grafiskt användargränssnitt
Vilken typ av uppdragsgivare ni ska leta efter
Vi kommer att förbereda några projekt, men ni uppmanas och uppmuntras till att söka efter egna projekt och uppdragsgivare. Det höjer insatsen på ett bra sätt i projektarbetet genom att göra projekten mer realistiska och att ni får en uppdragsgivare som deltar och ställer krav. När ni letar efter uppdragsgivare är det viktigt att ni söker en partner som är engagerad och redo att aktivt delta i designprocessen. Det ska vara en person/organisation som är öppen för samarbete och villiga att dela med sig av relevant information om sin verksamhet och organisation. Uppdragsgivaren behöver inte ha en färdig bild av vad hen/de vill att ni ska utföra, men det är önskvärt att de kan formulera någon typ av problem, utmaning eller önskemål som kan fungera som utgångspunkt. De bör också vara öppna för att designprocessen kan leda i en annan riktning än man kanske tänkt sig från början.
- Engagemang - Villiga att bidra med sin egen tid och dela med sig av information
- Flexibilitet - Öppna för att en designprocess kan leda till olika typer av lösningar
- Designfokus - Har förståelse för arbetets förutsättningar och ramar
Vilken typ av slutprodukt en uppdragsgivare kan förvänta sig
Ni kommer att presentera ert slutgiltiga designförslag med hjälp av utförliga interaktiva prototyper. Dessa prototyper är resultatet av en noggrant genomförd iterativ designprocess, där nytta, funktion, användbarhet och användarupplevelse utvärderas kontinuerligt. Det är avgörande att uppdragsgivaren förstår att det ni levererar är ett utförligt designförslag, inte en färdig implementation. Ett sådant designförslag kan sedan användas av uppdragsgivaren som grund inför beslut om att gå vidare till implementation, såväl som för planering av sådan process, men deltagande i sådan process ligger utanför kursens ramar.
- Design - Fokus på design, inte implementation
- Demonstration - Realistisk demonstration av funktion med hjälp av interaktiva prototyper
- Värdering - Prototyperna simulerar verklig användning, vilket möjliggör värdering av nytta, användbarhet och användarupplevelse
Gruppindelning
Ni kommer att arbeta i grupper om 4-6 personer. Vi kommer att reservera tid i början av kursen för gruppformering/gruppindelning. Men är det så att ni redan nu vill skapa en grupp som hjälps åt i sökandet av projekt/uppdragsgivare, så går det bra. (Tänk dock att gruppstorleken ska vara mellan 4 och 6 personer, och är ni färre än så, så kommer det tillkomma projektmedlemmar vid kursstart.)
- Gruppstorlek - 4-6 personer
- Gruppformering - Vid kursstart, men kan påbörjas tidigare (för att hitta gemensam uppdragsgivare)
Kan jag jobba med samma person/personer i både Tillämpad interaktionsdesign och uppsatskursen?
I uppsatskursen jobbar ni parvis, i Tillämpad interaktionsdesign jobbar ni i grupper om 4-6 personer. Vi ser inga problem med att båda personer i ett uppsatsskrivarpar ingår i samma projektgrupp. Det kan vara smidigt av rent logistiska skäl, men tänk på att ni i Tillämpad interaktionsdesign ingår i ett team där alla jobbar tillsammans på lika villkor.
Kan jag arbeta med samma projekt i både Tillämpad interaktionsdesign och uppsatskursen?
Ja, det går bra att utnyttja samma projekt i bägge kurser i viss utsträckning. Var medvetna om att den typ av arbete som man utför i ett praktiskt inriktat designprojekt och ett vetenskapligt arbete skiljer sig åt såväl i syfte och karaktär, som i metodval och arbetssätt. Det kan också vara klurigt att hitta en uppdragsgivare med ett projektuppslag som passar i båda kurser (även om det kan vara möjligt att hitta ett praktiskt uppdrag i det som från början är ett uppsatsuppdrag, och ett uppsatsämne i det som från början var ett projektuppdrag). Med det sagt, om det är så att man vill ha med någon form av praktiskt designarbete i uppsatsarbetet eller utnyttja projektet som undersökningsobjekt, så är det något som vi ser positivt på. Tidsvinsten är visserligen begränsad, och består framförallt av sparad tid när man slipper upprätthålla kontakt med två olika uppdragsgivare, men det finns också andra fördelar med sådan approach, t ex fördjupad förståelse för skillnader mellan design som praktiskt hantverk, och design som vetenskapligt studieobjekt. Tänk dock på att om ni som uppsatsskrivarpar har hittat ett uppdrag med utrymme för både en praktisk del och en vetenskaplig frågeställning, så gäller det att hitta 2-4 andra gruppmedlemmar som vill haka på. Med dessa förbehåll, är det en typ av samspel mellan de två kurserna som vi uppmuntrar till, och vi kommer också att erbjuda särskilt stöd till er som väljer den vägen.