Kursen syftar till att fördjupa deltagarnas kunskap i riskkommunikation med fokus på kemiska miljörisker. I kursen tittar vi närmare på riskkommunikation med dess teorier och begrepp. Vi fokuserar på sändaren av riskkommunikationen och vad denne bör tänka på när det gäller syfte/mål, målgrupper, budskap, kanaler samt hur osäkerheter kan kommuniceras. Vi tittar även på mottagarens riskperception, upplevelse av trovärdighet samt hur mottagarens beteende eventuellt kan påverkas, t.ex. i en krissituation.

Kursen ges helt på distans utan fysiska träffar. I kursen kommer du att skriva en uppsats och under kursens gång ges tillfälle att ses över zoom och diskutera din uppsats och de problem du stött på med dina lärare och dina kurskamrater (frivilligt). I slutet av kursen görs en opponering på en annan students uppsats vid en digital träff.

Under utbildningen tränas färdigheter som självständigt arbete, kritiskt tänkande, källkritik, muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga, etiska hänsyn, tidsplanering och analytiska färdigheter. När du är färdig med kursen förväntas du bland annat kunna redogöra för viktiga begrepp inom riskkommunikation och riskperception samt föreslå strategier för miljöriskkommunikation.