Mycket information för dig som ny student hittar du under länken: http://lnu.se/student/ny-pa-linneuniversitetet


Här har vi samlat svar på frågor som är vanliga inför studiestart:


Bostad
Universitetet har tyvärr ingen möjlighet att hjälpa studenter med bostad inför utbildningsstarten. Däremot kan man få information och hjälp av studentkåren, http://linnestudenterna.se/ och https://lnu.se/utbildning/innan-du-borjar/boende/


CSN och studiemedel
Studiemedel söker du hos CSN, http://www.csn.se/.

När du söker studiemedel är det viktigt att ha koll på några saker.

Terminstiderna skiljer sig mellan heltid och deltid. Dubbelkolla att du för in rätt. Terminstiderna för heltidsutbildningen hittar du under https://lnu.se/utbildning/innan-du-borjar/anmalan-och-antagning/. När det gäller deltidsutbildningen har man förlängda terminer. Dessa publiceras i programrummet på MyMoodle.

Poängomfattningen skiljer sig också åt. Som heltidsstudent läser du 30 hp per termin. Deltidsstudenterna läser 22,5 alla terminer utom den första och den sista då man istället läser 15 hp.

Det är en fördel om du söker för ett läsår i taget eftersom CSN då inte prövar studieresultaten förrän under sommarperioden.

Tänk på att studiemedlet påverkas om du samtidigt arbetar eller om du tillgodoräknar kurser.


Funktionsnedsättning
Du som har någon form av funktionsnedsättning har möjlighet att få visst pedagogiskt stöd under dina studier. Detta stöds utformning beslutas individuellt. Mer information hittar du under länken https://lnu.se/funksam/  


Förskoleklass/behörighet

En vanlig fråga är om man blir behörig för förskoleklass. Linnéuniversitetet utfärdar efter genomfört program en förskollärarexamen. Utifrån denna examen kan man via Skolverket ansöka om en förskollärarlegitimation. Enligt dagens behörighetsförordning ger förskollärarexamen behörighet att undervisa i förskoleklass.


Introduktionsvecka
Studentföreningarna för utbildningen brukar veckan innan ordinarie terminstid (heltidsutbildningens terminstider) ordna studiesociala aktiviteter. Länkar till studentföreningarna finns i programrummet.


Litteratur

Vilken litteratur som ingår i respektive kurs framgår av kursens kursplan. Dessa kan du söka fram under länken https://lnu.se/utbildning/under-studierna/Kurs-och-utbildningsplaner/.  Kursplanerna och deras litteraturlistor revideras kontinuerligt så se till att alltid gå efter senaste revideringen.


My Moodle/Programrum

Universitet använder sig av en lärplattform som heter MyMoodle. I lärplattformen möts och arbetar studenter och lärare. Här finns verktyg för information, kommunikation och samarbete, samt verktyg för lärarens administration. Inför varje kurs får du tillgång till ett nytt kursrum för just den kurs du ska läsa.

Utöver detta har vi även ett programrum som följer dig under programmets gång. Detta rum kommer du åt även utan inloggning redan nu.

Heltid: https://mymoodle.lnu.se/course/view.php?id=19262

Deltid: https://mymoodle.lnu.se/course/view.php?id=19264


Reservantagning

Har du blivit placerad som reserv och sedan blir antagen får du besked om detta ett par veckor före kursstart till ca en vecka efter det att kursen startat. Reserver kallas i tur och ordning och det är inte tillåtet att delta på uppropet om du inte har fått ett besked om att du är antagen. Det är viktigt att du har uppdaterad information och kontaktuppgifter på dina sidor på antagning.se, https://www.antagning.se/se/start samt att du är tillgänglig under perioden då reserver eventuellt kallas. Reservkallning kan ske via telefon eller e-post.

Observera! Om du blir antagen innan kursstart är det obligatorisk närvaro vid uppropet.


Schema
I många av kurserna distribueras ett schema direkt från kursansvarig lärare.

Time Edit är universitetets lokalbokningssystem där du kan se vilka lokaler som är inbokade för kursen under vilka tider. Viktigt dock att du tar reda på för respektive kurs hur lärarna vill att du söker ut ditt schema. Studentens schema ska finnas tillgängligt senast en månad före kursstart för respektive delkurs. Obligatoriska kursmoment ska anges i schemat.

Kursens ordinarie examinationstillfällen ska skriftligen meddelas studenten senast vid kursstart.


Start och registrering
Det första du måste göra är att tacka ja till din utbildningsplats. Du gör det på antagning.se, https://www.antagning.se/se/start

Du behöver ett studentkonto för att kunna logga in på Lnu.se/student, registrera dig, logga in på datorer, komma åt kursmaterial, få tillgång till din e-post och övriga IT-tjänster. Du kan hämta ut ditt studentkonto preliminärt från och med den 8 augusti. Hämta studentkonto

Du måste registrera dig på den kurs eller det program du läser. Registreringsperioden är en vecka före kursstart och under kursstartsveckan. När du registerat dig visar du att du är aktiv som student samt att studiemedel kan betalas ut. Du registrerar dig genom att först logga in på Lnu.se/student.

Uppropet sker i samband med kursstarten och är obligatorisk och förhinder måste meddelas till lararutbildning@lnu.se annars stryks du från din utbildningsplats.

 

Studieteknik
Inför dina studier kan det vara bra att fundera över din studieteknik. Kanske var det ett tag sedan du studerade senast. Här är en länk till mer information: https://lnu.se/ub/skriva-och-referera/studieteknik/


Termin
Förskollärarutbildningen deltid är 10 terminer (ca 4,5 år) och heltidsutbildningen är 7 terminer (3,5 år)

Förskollärarprogrammet vid LNU startar endast vid höstterminerna och hösten 2016 startar heltidsutbildningen v. 35 och deltidsutbildningen startar v. 40. Terminstiderna beslutas årligen och hittas för heltidsutbildningen under länken: https://lnu.se/utbildning/innan-du-borjar/anmalan-och-antagning/. När det gäller deltidsutbildningen har man förlängda terminer. Dessa publiceras i programrummet på MyMoodle.


Tillgodoräknande
Om du har slutförda studier från utbildning vid svensk eller utländsk högskola, kan du ha möjlighet att få det tillgodoräknat för utbildning vid Linnéuniversitet. Det kan också vara möjligt att få relevant yrkeserfarenhet tillgodoräknad. Mer information om detta finns under nedanstående länk: https://lnu.se/contentassets/f292dcdf15c94c2ab0ef8245cd4a69ba/lokala-regler-tillgodraknande-20160222.pdf


VFU
Under utbildningen genomförs totalt 20 heltidsveckor verksamhetsförlagd utbildning (inom deltidsutbildningen kan du dock välja att göra din VFU på deltid men då under en något längre tid).

VFU görs på förskolor inom Linnéuniversitetets partnerområden. Du kan alltså inte göra VFU på hemmaplan om du bor utanför detta område. Mer information om vilka kommuner som ingår i partnerområdet hittar du i programrummet.

f

Senast ändrad: torsdag, 23 juni 2016, 09:18