Betygssystemen är ofta olika i olika delar av världen, och beror därför både på VAR och VAD du ska läsa utomlands. Här får du en kort introduktion till vad som gäller i olika länder. 

Kom ihåg att alltid läsa kurser som motsvarar heltidsstudier under ditt utbyte, och kom ihåg att alltid förankra dina kurser med oss i ett Learning Agreement. Det skriver vi innan du läser utomlands, och det kan du revidera under tiden du är utomlands. 

Denna rekommendation kan skilja sig mellan vilka kurser du väljer, på vilken nivå de ligger och vilken examen du ska ta ut här hemma. Det är alltid program-/ämnesansvarig som beslutar om hur vi kan tillgodoräkna dina kurser, så kommunicera med dem och med oss  på mobility.fsv@lnu.se när du väljer kurs eller byter kurs! 

I Europa
Här behöver du läsa 30 ECTS under en termin, det motsvarar 30 hp hemma.
Det finns undantag, t. ex. i 

Storbritannien som ofta använder 60 UK credits per termin, vilket motsvarar våra 30 hp för heltidsstudier. Det brittiska systemet finns också i bl a afrikanska länder.
Undantaget gäller också

Schweiz som ofta anger 24 ects som motvarande 30 hp, dvs heltidsstudier under en termin. 

I USA
Vanligast för våra studenter som läser i USA, är minst 4 kurser, eller 12 - 15  US credits per termin. Det också viktigt  att titta på nivå på kurserna du vill läsa i USA. Du som är utomlands under ditt tredje år, ska oftast läsa kurser på 3000-4000 nivå i USA. Du kan läsa kurser på 2000 nivå om ämnet är nytt för dig, men notera att vi godkänner inte kurser på 1000-nivå, eller kurser som inte är akademiska ämnen (t ex. surfing. 

Läser du på avancerad/masternivå hos oss, ligger motsvarande kursnivå på 4000-6500 nivå, men tänk på att många av våra platser i USA är för studner grundnivå,/Bachelor level. 

Vi rekommenderar därför ofta att du läser masterkurser inom Europa, men du kan  läsa kurser på grundnivå och lägga dessa utanför din masterexamen på Lnu. Titta i din utbildningsplan, inom några av våra masterprogram kan du läsa 15 hp på grundnivå, på andra inte. Fråga oss!

Vill du läsa på masternivå i USA? Tänk på att då behöver du har 4 år på grundnivå i Sverige, dvs kandidatexamen plus ett år, eftersom en bachelor är 4 år i USA.

Kanada
Du som läser på grund/kandidatnivå behöver läsa minst fyra kurser, sammanlagt 9  - 15 credits per termin i Kanada. Läser du på avancerad/master/graduate nivå ska du läsa minst tre kurser, 9 credits på graduate nivå. Det motsvarar heltidsstudier, 30 hp här hemma. 

I Kanada har vi partneruniversitet som har särskilda betygsskalor, t ex.Wilfried Lauriel University. Där ska du läsa fem kurser per termin, och varje kurs ger 0.5 kanadensiska credits. Totalt 2.5 credits på WLU motsvarar heltidsstudier och 30 hp hos oss.

Australien
Vi har endast ett fåtal platser genom egna avtal i Australien, men genom att söka ISEP-/eller USAC-konsortiets platser, kan du få möjlighet att studera  i Australien. 

Ett exempel på betygsskala i Australien är vårt tidigare partneruniversitet Murdoch University, där kurser på sammanlagt 12 AUS credits motsvarar heltidsstudier hemma. Här är terminstiderna lite annorlunda än hemma, bra att veta redan innan du söker!

Nya Zeeland
Fakulteten har avtal för bara våra studenter, i alla våra ämnen (statsvetenskap/sociologi/idrottsvetenskap/socialt arbete etc.) på Auckland University. Där är sammanlagt 50-60 NZ credits en termin heltidsstudier, ofta fördelade på fyra kurser med 15 credits vardera. 

Här är terminstiderna lite annorlunda än hemma, du läser juli - november eller november - april.

Mexiko
Våra partneruniversitet i Mexico har ofta flera campus och dessa campus kan ha olika betygsskalor. Heltidsstudier i Mexiko brukar motsvara 40 MX credits, och en kurs kan vara mellan 3 - 8 credits. Läs alltid på universitetets hemsida eller fråga oss!

Hong Kong och Kina
Här behöver du kurser som på totalt 15-18 credits på en termin, för att läsa på heltid. Antal credits kan variera mellan universiteten och mellan kurser. Fråga oss!

Sydkorea
Heltidsstudier kan variera mellan våra partneruniversitet, men det vanliga är att du läser mellan 14-19 credits under en termin här.

Afrikanska kontinenten
På våra partnerlärosäten i Sydafrika, Kenya eller Tanzania, läser du ofta 60-90 NFQ credits per termin, när du läser på heltid. Ibland är det 60 credits som gäller, så fråga oss eftersom det kan variera mellan universiteten.




Notera att detta är generell information om betygsskalor i olika länder. När du är nominerad till en plats får du mer specifik information av oss, om hur många kurser och credits du behöver läsa på ditt lärosäte och för din examen på Lnu. Det är ytterst din utbildningsplan som styr, och program-/ämnesansvarig som ska godkännadina kursval utomlands. Det är viktigt för dig att du vet, redan innan du läser utomlands, att dina kurser kommer att bli godkända här på Linnéuniversitetet.


Q: Om jag läser utomlands, hur blir det med mina betyg då?

A: Vi tillgodoräknar de kurser du läser under din termin utomlands, förutsatt att du har skrivit ett Learning Agreement med oss innan du åker. Vi hjälper dig med det och du kan ändra kurser i ditt Learning Agreement när du är i väg.

Alla kurser ska vara genomförda och godkända av vårt partnerlärosäte i ett officiellt betygsdokument från vårt partnerlärosäte, innan vi kan registerar dem som hp här på Lnu. Du får oftast ditt betyg direkt till dig, när du avslutar din termin utomlands. Då behöver du skicka in det till oss på mobility.fsv@lnu.se

 

Q: Hur tillgodoräknas mina kurser här hemma?

Vi fyller i det lokala betyg som du får från vårt partneruniversitet, och texten "Betygskala enligt lokalt betygssystem". Du ser det ursprungliga betyget som en fotnot i ditt LADOK utdrag. Vi fyller i antal hp som godkända kurser från vårt partneruniversitet motsvarar.

Kurstitel på engelska, antal credits/ects, lokalt betyg, Universitetets namn

och

Motsvarande antal hp 

Utbytesstudier/Exchange studies within program degree

Q: Går det bara att få godkänt eller inte godkänt ? Dvs om jag får A i alla kurser skulle jag ändå få ett G i Sverige ?

Och om man skulle klara 6/7 kurser här skulle jag få ett F på mina 30 poäng utbytesstudier då?
Isåfall går det att komplettera om jag har missat en kurs här? Tänker att 30 poäng delat på 7 är 4,2.

A: För att vi ska kunna tillgodoräkna en kurs från vårt partnerlärosäte måste kursen vara godkänd. Det är ovanligt att våra studenter inte klarar alla sina kurser, men det händer. 

Om man inte klarar alla kurser under sin termin utomlands, kan du anmäla dig till en kurs här hemma. Du behöver få ihop alla kurser/hp som motsvarar din examen. 

Våra lärare har erbjudit studenter möjligheten att komplettera en kurs som getts av vårt partneruniversitetet, om kursplan och tydligt underlag finns. Det är  programansvarig/examinator som avgör om en komplettering kan göras för att motsvarandebedöma alla kursfordringar,  och hp på Lnu.

Programansvariga bedömer kurser efter innehåll, inte enbart efter  credits/ects. Det vanliga är att man läser 4-6 kurser vid våra partnerlärosäten. Notera att i Asien kan det skilja mellan universitet, det vanliga är 14-18 credits, i UK läser man 3 kurser à 10 UKcredits, i Sydafrika 60-90 NFQ etc. etc.

Det är därför vi ber er skicka in era kursval, så att vi vet att ni läser heltid (varken mer eller mindre) och att dessa kurser motsvarar era 30 ectc i Sverige. Också i Sverige kan det finnas kurser på olika antal hp, även om det är mer ovanligt idag.



Senast ändrad: måndag, 8 april 2024, 11:06