Litteratur i undervisningen 1 vid Linnéuniversitetet (LNU) 2025
Kursen ges av Linnéuniversitetet (LNU), Institutionen för språk, i språken engelska, franska, spanska och tyska (kurskoder vid LNU: 4EN902, 4FR902, 4SP902 och 4TY902).
Kursansvarig: Angela Marx Åberg, angela.marx-aberg@lnu.se
Lärare engelska: Mike Classon Frangos mike.classon.frangos@lnu.se, Anna Greek anna.greek@lnu.se, Zita Farkas zita.farkas@lnu.se
Lärare franska: Kirsten Husung kirsten.husung@lnu.se
Lärare spanska: Leticia Gómez leticia.gomez@lnu.se, Emma Magnusson emma.magnusson@lnu.se
Lärare tyska: Angela Marx Åberg, angela.marx-aberg@lnu.se
Kursintroduktionsmöte i Zoom
Engelska, franska, spanska och tyska: den 22 januari kl 17.00–18.30
Länkar läggs ut här i början på januari, men finns också i varje språks kursrum.
Allmän information och checklista
- Kursen pågår från den 22 januari till den 29 maj/4 juni på lärplattformen Moodle.
- Såhär kommer du in i Moodleklassrummet: Gå till https://lnu.se/student/. Logga in med ditt LNU-studentkonto, dvs. samma inloggning, som använts i kursen Kommunikation. Klicka på kurstiteln ”Litteratur i språkundervisningen 1”. Det är en länk till Moodle.
- Du behöver registrera dig på kursen för att kunna examineras. Det gör du genom att logga in på https://lnu.se/student och följa anvisningarna där. Det gör du mellan 13 januari–20 januari 2025.
- Har du inget studentkonto vid LNU?
- svensk student: Läs här om hur du hämtar studentkonto: https://lnu.se/student/ny-student/
- norsk student:
Senast i början av januari skickar LNU:s IT-helpdesk två mejl till antagna studenter som ger dig information om hur du hämtar ett studentkonto. Har du inte fått ett sådant mejl senast den 7 januari hör du av dig till Anna Lundberg Anna.Lundberg@lnu.se. Kolla din söppelpost först.
- Skaffa kurslitteratur (se information om kurslitteratur nedan)
- Dirigera om LNU-student-eposten till en adress du läser regelbundet (se hur du gör i denna länk https://serviceportalen.lnu.se/link/ae709a1367384916aace08d81e4e4ac9/ (när du har studentkonto)
-
Aktivera Office 365 som är kostnadsfritt för dig som student på Linnéuniversitetet: https://serviceportalen.lnu.se/sv-se/article/817974
Kursinnehåll
- Barn- och ungdomslitteratur: definition, historik och genrer
- Skönlitteratur och språkundervisning: målsättningar, metoder och textval
Kursuppgifter/Examination
- Val av 12 primärtexter (litterära) inom olika genrer för användning i språkundervisning med motivering av valet (kontinuerligt). 1–2 texter får vara icke-litterära under förutsättning att man kan motivera att de kan fylla en liknande funktion som litterära texter.
- En teoretiskt orienterad text som behandlar en (ev. flera) självvald primärtext i relation till kurslitteraturen. Sekundärlitteratur från kursen måste beaktas (två versioner, inlämning se tabell nedan).
- En praktiskt orienterad text som beskriver och diskuterar ett undervisningsprojekt där en eller flera primärtexter kopplas till undervisning. Sekundärlitteratur ska beaktas (två versioner, inlämning se tabell nedan).
Texterna skrivs på inriktningsspråket, läggs upp/lastes opp i Moodle och kommenteras där. Se närmre anvisningar i Moodle.
Kurslitteratur
Du hittar en lista över kurslitteraturen sist i kursplanen (klicka på länkarna nedan):
Engelska: https://lnu.se/sok/?q=4en902
Kurslitteraturen finns elektroniskt (via LNU:s bibliotek). Börja med Grenbys introduktion.
Franska: https://lnu.se/sok/?q=4FR902
Beställ Crinon & Marin, Defays et al, Fiévet. Lebrun kommer att vara tillgänglig i Mymoodle. Vi börjar med Crinon & Marin.
Tyska: https://lnu.se/sok/?q=4TY902
Beställ Lange, Gansel och O’Sullivan & Rösler. Vi börjar med Lange. Den kan vara svår att få tag på, finns dock att köpa som e-bok i denna länk: https://eulenspiegelbuch.de/shop/item/9783763965281/kinder-und-jugendliteratur-der-gegenwart-von-gunter-lange-e-book-pdf#
Spanska: https://lnu.se/sok/?q=4SP902
Beställ Langer, Rosenblatt och Blanco. Resten av litteraturen finns elektroniskt. Vi börjar med Carralón, som finns öppet på internet, samt Blanco.
Andra bra länkar
Lista över kontaktpersoner, lärare, administratörer och IT-support