Ekonomihögskolan har utsett Björn Ulvaeus till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet!

Ekonomihögskolan har utsett Björn Ulvaeus till hedersdoktor vid Linnéuniversitetet!

av Helena Mallin -
Antal svar: 0

Björn Ulvaeus är en av fem nya hedersdoktorer vid Linnéuniversitetet. Fakulteterna har också utsett professor emeritus Björn Eriksson, ordförande Peter Norrman, synpedagog Krister Inde och språkvetaren Geoff Thompson.

Ekonomihögskolan har utsett Björn Ulvaeus till filosofie doktor honoris causa – hedersdoktor – vid Linnéuniversitetet.

Genom utnämningen vill Ekonomihögskolan hylla och hedra Björn Ulvaeus för
hans nyskapande konstnärskap, som med sin attraktionskraft kommit många människor med en mångfald av bakgrunder till glädje och gagn. De lyfter fram hans kreativa entreprenörskap inom musik, kultur och upplevelseområdena. Björn är kanske mest känd som medlem i ABBA och sitt samarbete som textförfattare och låtskrivare med Benny Andersson .

I motiveringen står det dessutom:
Ulvaeus har ett samhällsengagemang som med skärpa hämtad i vetenskaplighet markerar humanistiska värden. Han har också ett skapande, som ömt och kraftfullt till ljuvliga toner, lyfter fram viktiga kulturella värden och mänskliga sammanhang.

- Han är dessutom en smålänning som med sitt affärsmannaskap bidrar till att stödja utveckling som tar vara på de lokala värdena, säger Helén Andersson, dekan vid Ekonomihögskolan. Björn Ulvaeus gärningar stämmer också väl med Linnéuniversitetets devis att vara ett modernt internationellt universitet i Småland som drivs av en vilja att göra nytta, att vara nyfiken och nyskapande.

Fakulteten för hälso- och livsvetenskaper har utsett Krister Inde till filosofie doktor honoris causa – hedersdoktor – vid Linnéuniversitetet.

I motiveringen står det bland annat:
Genom sitt stora engagemang har Inde starkt bidragit till skapandet av fristående kurser för optiker. Han har även på ett avgörande sätt bidragit till framgångarna för Linnéuniversitetets optikerutbildning både nationellt och internationellt.

Fakulteten för konst och humaniora har utsett Geoff Thompson till filosofie doktor honoris causa – hedersdoktor – vid Linnéuniversitetet.

I motiveringen står det bland annat:
Genom kombinationen av gedigen kunskap, teoretisk skärpa och öppenhet för nya idéer har Thompson blivit en synnerligen uppskattad samarbetspartner vid Linnéuniversitetets språkvetenskapliga forskningsmiljö, där han på ett betydande sätt har bidragit till inspiration och utveckling.

Fakulteten för samhällsvetenskaper har utsett Björn Eriksson till filosofie doktor honoris causa – hedersdoktor – vid Linnéuniversitetet.

I motiveringen står det bland annat:
Eriksson var en av de professorer som rekryterades för att bygga upp forskningsverksamheten och påbörja den omställning som till slut ledde till tillkomsten av Växjö universitet. Hans insatser har på ett avgörande sätt bidragit till den nyorientering av sociologiämnet som gjorde sociologin till ett forskarutbildningsämne vid lärosätet.

Fakulteten för teknik har utsett Peter Norrman till filosofie doktor honoris causa – hedersdoktor – vid Linnéuniversitetet.

I motiveringen står det bland annat:
Norrman har i över 15 år främjat forskningen och den övriga verksamheten vid nuvarande institutionerna för byggteknik respektive skog och trä. Detta har skett bland annat genom att han verkat för att stödja verksamheten både praktiskt, politiskt och ekonomiskt.

Hedersdoktorerna promoveras vid Linnéuniversitetets akademiska högtid som går av stapeln den 22 maj på Växjö konserthus.



Ytterligare upplysningar
Dekan Helén Andersson, Ekonomihögskolan, telefon 0703-58 04 33
Dekan Ian Nicholls, Hälso- och livsvetenskaper, telefon 0480-446 258
Dekan Peter Aronsson, Konst och humaniora, telefon 0725-73 68 00
Dekan Ninni Wahlström, Samhällsvetenskaper, telefon 0722-05 96 98
Dekan Staffan Carius, Teknik, telefon 070-879 54 66
Christina Dahlgren, pressansvarig, telefon 070-572 26 56